Hlavní obsah

IIHF změnila formát turnaje na olympijských hrách

CURYCH

Vedení Mezinárodní hokejové federace (IIHF) se na svém jednání v Curychu rozhodlo pozměnit formát olympijského turnaje ve Vancouveru 2010. V Kanadě se stejně jako před rokem v Turíně představí dvanáct týmů, které však nebudou rozděleny do dvou šestičlenných skupin, ale nově do tří čtyřčlenných.

Článek

V základních skupinách se celky utkají systémem každý s každým, přičemž vítězové a nejlepší tým z druhých pozic si zajistí přímý postup do čtvrtfinále. Další týmy bude čekat takzvané předkolo, ze kterého postoupí zbývající čtveřice do čtvrtfinále. Následovat bude klasický program play off.

O přímých postupujících na olympiádu ve Vancouveru rozhodne žebříček IIHF po skončení světového šampionátu 2008, který se uskuteční v Quebeku a Halifaxu. Na boje "pod pěti kruhy" se mohou těšit celky na prvním až devátém místě. O zbývajících třech účastnících her rozhodnou kvalifikační turnaje.

Představitelé IIHF v Curychu také rozhodli o tom, že za rok na MS budou poprvé rozhodovat zápasy dva hlavní rozhodčí. Původně se přitom plánovalo, že tuto novinku zavede mezinárodní federace až o rok později na šampionátu ve Švýcarsku. "Tento systém budeme zkoušet i na Poháru evropských mistrů, juniorském mistrovství světa a šampionátu hráčů do osmnácti let," uvedl prezident IIHF René Fasel v oficiální tiskové zprávě.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko