Hlavní obsah

Čeští hokejisté prohráli v Olomouci se Švýcarskem

OLOMOUC

Čeští hokejisté nestačili ve čtvrtek v prvním přípravném utkání před světovým šampionátem na Švýcarsko a na stadiónu v Olomouci prohráli 1:3. Svěřenci Aloise Hadamczika snížili tříbrankový náskok soupeře až v 58. minutě, kdy se trefil Červenka. Reparát za nepovedený vstup do přípravy budou moci Češi složit už v pátek, kde se v Prostějově utkají opět se Švýcary.

Článek

Češi předvedli nedůraznou hru před brankou a hodně nepřesností v útočné i obranné fázi, Švýcaři předčili teprve se tvořící národní tým i nasazením. „Máme zatím hodně mladé, nezralé mužstvo, kterému dobře organizovaná obrana soupeře činila veliké potíže. Hráči se těžko srovnávali i s agresivním stylem Švýcarů a hodně špatné byly přesilovky, které jsme hráli pomalu a bez pohybu,“ tvrdil asistent kouče Josef Paleček.

Přitom národní tým, z jehož aktuální sestavy ale může na MS myslet skutečně jen pár jedinců, začal aktivně a hned dvakrát v úvodní třetině zvonila tyčka švýcarské branky. Dělovkou od modré ji trefil Žižka, který si hned z prvního střídání odnesl krvavý šrám v obličeji jako památku na tvrdost soupeře, o chvíli později nastřelil tyč z otočky kapitán Bednář.

Švýcaři ale dobře bránili, šli hodně důrazně do osobních soubojů a spoléhali na útočné výpady, Sprunger naštěstí zblízka přestřelil a šanci Di Pietra i Segera zlikvidoval Čechmánek. Ve 27. minutě ale Camichel vystřelil přes Noska a český brankář spatřil puk až v síti. „To byla chyba především obránce, který až moc couval a gólmanovi tím clonil,“ řekl Paleček.

Po švýcarském vedení přišla série čtyř přesilovek, která zvýraznila český tlak, ale bez gólového efektu. Nejblíže vyrovnání byl jeden z pěti debutantů v sestavě Růžička, jenž se tečí snažil usměrnit Blaťákovu ránu od modré, ale Manzato se nenechal překvapit. „Bohužel jsme v početní výhodě nedokázali kontrolovat puk a nerozebrali ten obranný val,“ litoval Paleček. Snahu národního týmu ničily nepřesné přihrávky i výborný pohyb hodně důrazně hrajícího soupeře, který navíc snadno zvýšil vedení.

Českou reprezentaci nezvedlo ani 96 sekund dvojité početní převahy, naopak Švýcaři uměli přesilovku využít, když Sprunger přijel k puku, který propadl Čechmánkovi, dřív než přihlížející obránci. „Zase trestuhodné zaváhání,“ zlobil se asistent trenéra. Teprve v 58. minutě se podařilo dát domácím gól, ale Červenkova teč Hamrovy rány už jen mírnila porážku. Odveta se může povést našim už v pátek v 17 hodin v Prostějově (vysílá ČT 4).

Česká republika - Švýcarsko 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 58. Červenka (Hamr) - 27. Camichel (Sannitz, Seger), 44. Wichser (Lemm), 52. Sprunger (Wichser, Blindenbacher). Rozhodčí: Šindler - Kalivoda, Šátava (všichni ČR). Vyloučení: 3:8. Využití: 0:1. Diváci: 3650.
Česká republika: Čechmánek - Nosek, Žižka, Výtisk, Blaťák, Hrabal, Gřegořek, Hamr, Zíb - Bednář, J. Straka, Záhorovský - M. Růžička (41. Pabiška), Huml, Kotrla - Hřebejk, V. Hübl, Brabenec - Kubiš, Červenka, Rachůnek. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a Pavel Marek.
Švýcarsko: Manzato - Gobbi, Hirschi, Forster, Seger, Blindenbacher, Fischer, Du Bois, Vauclair - Lemm, Jeannin, Wichser - DiPietro, Sannitz, Camichel - Della Rossa, Monnet, Sprunger - Wirz, Savary, Déruns. Trenéři: Ralph Krueger a Jakob Kölliker.

Reklama

Související témata: