Hlavní obsah

Hokejisté porazili v přípravě Slovensko

TRENČÍN

Čeští hokejisté ve čtvrtek zvítězili v Trenčíně v přípravném utkání před mistrovstvím světa v Moskvě nad Slovenskem 5:2. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika definitivně pojistili výhru v závěrečné třetiny, kdy využili přesilovky Jaroslav Balaštík a svou druhou trefou v utkání také obránce Lukáš Zíb. Odveta se hraje v pátek od 17:00 v brněnské hale Rondo.

Článek

Český tým nastoupil k třetímu přípravnému duelu před šampionátem bez posil ze zámoří. Dnes před přesunem z Brna do Trenčína ale už trénovali obránce Rostislav Klesla s útočníkem Davidem Výborným z Columbusu, Petr Tenkrát z Bostonu a Jiří Novotný z Washingtonu.

Slováci začali aktivně, v úvodu hráli přesilovku po Hřebejkově faulu, ale šanci neproměnil Šterbák a z vedení se vzápětí radoval v oslabení český tým. Kohn v úniku dvou proti jednomu vyřešil z levé strany situaci sám střelou a překonal trenčínského gólmana Hálu. V pokračující přesilovce ještě vypálil Podhradský a Čiernik ztroskotal na Čechmánkovi.

Při plném počtu hráčů na ledě promarnil obrovskou šanci Nosek, který měl před sebou odkrytou branku, ale v osmé minutě už po kombinaci českobudějovického útoku zvýšil Brabenec. Slováci měli dvě možnosti po zaváhání českých hráčů - po Hubáčkově ztrátě puku ale Kuĺha neuspěl, stejně jako po Platilově nepřesné rozehrávce Surový.

Hadamczikův výběr pak nevyužil 96 vteřin trvající početní výhodu pěti proti třem a v 16. minutě po přečíslení překonal Čechmánka po Čiernikově přihrávce Surový. Na druhé straně měl možnost Hübl.

Domácí přečkali na přelomu prvního a druhého dějství oslabení a postupně získávali převahu. Pomohly jim k tomu i dvě přesilovky při pobytu Červenky a Noska na trestné lavici, ale velké šance Slovensko nemělo. V 28. minutě jen z nenápadné akce trefil Čiernik tyč.

Další možnost měl Hubáček, ale stav 3:1 pro úřadující vicemistry světa se na kostce nad ledem rozsvítil až v 38. minutě. Z mezikruží se trefil liberecký obránce Zíb a po dvou gólech v posledním utkání proti Švýcarsku potvrdil, že je při střelecké chuti.

Zíb pečetil 

Další příležitosti nevyužili Hubáček, Kotrla a Balaštík a Slováci 35 sekund před koncem druhé části opět odpověděli. Blaťák nezachytil vysokou přihrávku na Michala Hudce, který připravil ideální střeleckou pozici před brankou pro Skladaného.

V závěrečné dvacetiminutovce byl pro Slovensko poslední šancí na vyrovnání Platilův trest. Potom totiž putovali po 11 vteřinách pykat domácí Čierny se Surovým a hned za deset sekund po Bednářově asistenci zužitkoval výhodu Balaštík.

Slovenský sudí Jonák pak poslal své krajany opět do minutového oslabení o dva hráče, to sice Šuplerův tým přečkal, ale už proti čtyřem prostřelil Hálu od modré čáry znovu Zíb. Na stavu 5:2 pro Čechy se už nic nezměnilo ani po šancích Brabence, domácích Kapuše, Čiernika a závěrečné přesilovce Slovenska.

Slovensko - Česko 2:5 (1:2, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 16. Surový (Čiernik), 40. Skladaný (M. Hudec, Kapuš) - 4. Kohn (Žižka), 8. Brabenec (V. Hübl, Hřebejk), 38. Zíb (J. Straka, Bednář), 45. Balaštík (Bednář, J. Straka), 50. Zíb (Hamr, Balaštík). Rozhodčí: Jonák - Novák, Mášik (všichni SR). Vyloučení: 9:7. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 4800.
Slovensko: Hála - Graňák, Starosta, Podhradský, Milo, Čierny, Štrbák, Šterbák, Švárny - Melichárek, Cibák, Somík - Čiernik, Kováčik, Surový - M. Hudec, Kapuš, Skladaný - Kuĺha, Kukumberg, Uram. Trenéři: Július Šupler, Zdeno Cíger, Miroslav Miklošovič.
Česko: Čechmánek - Hamr, Žižka, Platil, Zíb, Výtisk, Blaťák, Nosek, Gřegořek - Bednář, J. Straka, Kohn - Balaštík, Huml, Kotrla - Hřebejk, V. Hübl, Brabenec - Kubiš, Červenka, Hubáček. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.

Reklama

Související témata: