Hlavní obsah

Hadamczik bude mít k dispozici už deset hráčů z NHL

Deset hráčů ze zámoří bude mít příští týden v Praze v přípravě na mistrovství světa v Moskvě k dispozici trenér českých hokejistů Alois Hadamczik. V pondělí se budou hlásit na srazu v metropoli bek Ladislav Šmíd z Edmontonu a forvardi Petr Čajánek ze St. Louis, Rostislav Olesz z Floridy a Tomáš Plekanec z Montrealu. Do přípravy se zapojí také zadák Karel Pilař, který působí na farmě Toronta v týmu Toronto Marlies, a v úterý přijede obránce Phoenixu Zbyněk Michálek.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér reprezentace Alois Hadamczik - foto archiv.

Článek

S týmem už v Brně trénují obránce Rostislav Klesla a útočníci David Výborný z Columbusu, Petr Tenkrát z Bostonu a Jiří Novotný z Washingtonu. Pilař od sezóny 2004/05 odehrál kvůli problémům se srdcem dvacet zápasů v minulém ročníku za mistrovskou Spartu a potom byl po dalších potížích opět až do března mimo hru. Na závěr sezóny se dohodl na smlouvě s farmářským týmem Toronta, kterému v zámoří patří. Před nedělním koncem nižší AHL má mistr světa z Hannoveru z roku 2001 na kontě deset zápasů a sedm bodů za dvě branky a pět asistencí.

"Hraje na farmě, domluvili jsme se, že se zapojí do přípravy. Vyzkoušíme ho," řekl dnes Hadamczik pro ČTK a Právo. Pilař se sice po povinnostech v zámoří chtěl připojit k reprezentaci až později, ale kouč mu sdělil, že pokud se chce o start na mistrovství světa poprat, ať se hlásí hned v pondělí.

Už v pátek proti Slovensku v Brně nastoupí ze zámořských posil duo Tenkrát a Novotný, Výborný bude odpočívat. Klesla chtěl také hrát, ale zabránil mu v tom fakt, že ještě nepřišlo potvrzené povolení ke startu od Columbusu. Do zápasu naskočí i útočník Zbyněk Irgl, který se po zisku titulu se švýcarským Davosem připojil k mužstvu v pátek. Až v pondělí se bude hlásit Irglův spoluhráč z Vítkovic Michal Barinka, který vypomáhal spolu s Petrem Hubáčkem v zemi helvétského kříže poraženému finalistovi Bernu.

Seznam posil z NHL je zatím konečný

Seznam posil ze zámoří je v současné době pro přípravu konečný, vedení českého týmu bude už jen čekat, jak se vyvine situace v prvním kole Stanleyova poháru. Řada hráčů vypadla kvůli zdravotním potížím a nedostala povolení od klubu. Oželet tak Hadamczik musí Tomáše Kaberleho, Pavla Kubinu (oba Toronto) Jana Hejdu, Aleše Hemského (oba Edmonton), Martina Havláta, Radima Vrbatu (oba Chicago), Františka Kaberleho, Josefa Vašíčka (oba Carolina) či Milana Hejduka (Colorado). Povoláni nebyli ani Jaroslav Modrý z Los Angeles, Radek Dvořák z Edmontonu a Radek Bonk z Montrealu.

"Věříme, že se některé série v zámoří vyvinou tak, že skončí za stavu 4:1 nebo 4:2, abychom měli hráče k dispozici ještě před začátkem šampionátu. Pokud by hráli na sedm utkání a pak měli ještě někdy za dva dny zdravotní prohlídky, bylo by to složité," podotkl Hadamczik. Ze současných posil z NHL mají velkou šanci na start v Moskvě všichni. "Vidíme, že kvalita hráčů z NHL je vysoká," připojil trenér.

Pozvánku dostane hned několik extraligových finalistů 

Z extraligového finále mezi pražskou Spartou a Pardubicemi, které skončí buď v sobotu, nebo v pondělí, chce pozvat Hadamczik hned několik hokejistů. Počítá s oporami Sparty Jaroslavem Hlinkou a Janem Hlaváčem, z Pardubic by neměla pozvánka minout forvardy Petra Sýkoru s Tomášem Rolinkem a zadáka Petra Čáslavu. "Zvažujeme ještě Tomáše Netíka a uvidíme, jak na tom bude zdravotně Ondra Kratěna," uvedl Hadamczik.

Z dalších evropských evropských soutěží se mužstvu připojí už jen centr Jan Marek z ruského Magnitogorsku, který se bude hlásit rovněž v pondělí. Několik hráčů naopak opustí současný kádr reprezentace po dnešním utkání se Slováky.

Reklama