Hlavní obsah

Čeští hokejisté porazili v přípravě podruhé Slovensko

BRNO

Po čtvrteční výhře 5:2 v Trenčíně i v pátek v brněnské hale Rondo porazil český hokejový výběr Slovensko 3:1. Do přípravného utkání již naskočila první dvojice posil z NHL. Prát se o účast na mistrovství světa v Moskvě začali i Jiří Novotný z Washingtonu a Petr Tenkrát z Bostonu. Prvně jmenovaný útočník Capitals se blýskl dokonce brankou. Čeští hokejisté rozhodli o výhře dvěma zásahy ve druhé třetině.

Foto: PRÁVO

Hokejisté Česka se radují z vítězství nad východními sousedy.

Článek

Čeští hokejisté začali utkání o poznání aktivněji než jejich soupeř ze Slovenska. Již na konci 1. minuty si vytvořila dvojice Bednář, Josef Straka velký tlak, ale Slováky poprvé zachránil brankář Konrád. Čechmánek musel poprvé vážně zasahovat při slovenské přesilovce. Po tvrdém, ale čistém zákroku obránce Výtiska na Somíka se puk dostal k úplně volnému Podkonickému, ale český brankář se stihl proti jeho střele včas přemístit. Vzápětí si Čechmánek v tísni za vlastní brankou naprosto mazácky odstavil napadajícího hráče a rozehrál puk.

Při vyloučení Štefanky na začátku 11. minuty dorážel Bednář Hamrovu střelu od modré, ale trefil pouze tyč, přestože brankový rozhodčí už rozsvítil červené světlo. O chvíli později už svítilo oprávněně. Ve 14. minutě si vynutil další přesilovku Josef Straka a o dvě minuty později na jejím konci střelou po ledě otevřel skóre obránce Radek Hamr.

Disciplínou ale v 18. minutě neoplývali Bednář s Hamrem, a tak dostali Slováci téměř dvouminutovou možnost přesilovky 5 na 3. Čeští hokejisté sice ani jednou nevyhodili puk z vlastního pásma, ale rychlým přístupem nutili soupeře kombinovat ve velké vzdálenosti od branky. Střely od modré kryl pozorný Čechmánek a když vyřešil i poslední závar pět vteřin před Hamrovým návratem, mohli jít Češi do šaten s jednobrankovým náskokem.

Kukumberg Čechmánka nepropálil

První velkou šanci ve druhé třetině měli hosté. Ve vlastním oslabení ujel po pravém křídle Kukumberg, ale jeho ostrá rána skončila jen ve výstroji povyjetého Čechmánka. V zápětí mohli hrát Češi další přesilovku. Čierny zahákoval Hřebejka, jenže ten svůj pád přifilmoval a na trestnou lavici šli oba. Ve hře 4 na 4 trefil tyč Josef Straka.

Diváci v hale Rondo se mohli radovat ve 27. minutě. Z vlastní třetiny vyvezl puk Jiří Novotný a místo přihrávky na najíždějícího Hubáčka překvapil Konráda lehkou střelou, která slovenskému brankáři proklouzla mezi betonem a lapačkou.

Třetí branku přidal ve 34. minutě důrazný Petr Hubáček, když se protáhl kolem bez hokejky hrajícího obránce. Napoprvé puk do branky neprotlačil, ale v zápětí bekhendem přehodil nejistého Konráda z dorážky. Čeští hokejisté pak bez úhony přežili již pátou slovenskou přesilovku a po druhé třetině šli do kabin s tříbrankovým vedením.

Bednář utkání nedohrál 

Do poslední třetiny už nenastoupil Bednář, který raději šetřil svůj naražený loket. Do hry místo něj naskočil Ivan Rachůnek. Ve 42. minutě mohl zvýšit po bekhendovém uvolnění Balaštík, ale sám před Konrádem neprostřelil slovenského brankáře mezi betony.V zápětí vyslal další tvrdou ránu střelec první branky Hamr.

Osm minut před koncem utkání oživil slovenské naděje na dobrý výsledek nejlepší hráč hostů Podkonický. V přesilovce při vyloučení Josefa Straky prostřelil Čechmánka po Štefankově asistenci. Čeští hokejisté ale soupeři již další branku neumožnili a připsali si tak nad Slovenskem i druhou výhru.

<tbody><tr class="invert"><td>Česká republika - Slovensko 3:1 (1:0, 2:0, 0:1) </td></tr><tr><td><strong>Branky a nahrávky:</strong> 16. Hamr (Huml), 27. Novotný (Irgl), 34. Hubáček (Platil) - 53. Podkonický (Štefanka). Rozhodčí: Minář - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 8:9, navíc Kováčik (Slovensko) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 6137. </td></tr><tr><td><strong>Česká republika:</strong> Čechmánek - Platil, Zíb, Hamr, Žižka, Nosek, Výtisk, Blaťák - Irgl, Novotný, Hubáček - Bednář (41. I. Rachůnek), J. Straka, Kohn - Balaštík, Huml, Tenkrát - Hřebejk, V. Hübl, Brabenec. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček, František Musil a Pavel Marek. </td></tr><tr><td><strong>Slovensko:</strong> Konrád - Podhradský, Čierny, Graňák, Švárny, Šterbák, Starosta - Čiernik, Kováčik, Surový - Kuĺha, Kukumberg, Melichárek - Štefanka, Podkonický, Somík - Školiak, Cibák, Kmeč - od 41. navíc Skladaný. Trenéři: Július Šupler, Zdeno Cíger a Miroslav Miklošovič. </td></tr></tbody>

Reklama

Související témata: