Hlavní obsah

Novotný by si rád startem na hokejovém MS splnil sen

PRAHA

Český hokejový útočník Jiří Novotný přišel na konci února výměnou z Buffala do Washingtonu o možnost bojovat o Stanleyův pohár, ale nyní by si chtěl splnit jiný sen. V přípravě české reprezentace se snaží vybojovat si premiérový start na mistrovství světa. Účast v Moskvě by třiadvacetiletý útočník, který po téměř čtyřletém působení na farmě pronikl do NHL, bral jako další krok v kariéře.

Článek

"Jsem rád, že jsem dostal šanci. Je to obrovská příležitost se ukázat a bojovat o místo," řekl v rozhovoru pro ČTK Novotný. V národním týmu debutoval v devatenácti letech v přípravě na mistrovství světa2002, nyní po pětileté pauze nastoupil už v pátek v přípravě proti Slovensku. Vylepšil si v ní jedním gólem bilanci již na tři trefy v šesti reprezentačních utkáních.

Hráč Capitals si ale uvědomuje, že o nominaci musí pořád bojovat. Ani při řadě omluvenek hráčů z NHL necítí jistotu. "Je pravda, že řada hráčů nepojede, ale pořád je tady spousta vynikajících hráčů z české extraligy a evropských lig. Šanci má hodně lidí a já se o to budu rvát. Udělám pro nominaci všechno," podotkl. On sám neměl s uvolněním problém. "Ve Washingtonu mi popřáli hodně štěstí, abych se probojoval na šampionát. Byli by rádi, kdyby se to povedlo. Jsem pořád mladý hráč a mezinárodní zápasy mi jen pomůžou."

Dostat se na MS by byl obrovský úspěch

Turnaj v Moskvě by byl pro Novotného náplastí na neúčast v play-off NHL. "Hrál jsem ho minulý rok s Buffalem, takže tu atmosféru znám. Je to něco neuvěřitelného. Dostali jsme se dokonce do semifinále, ale nakonec jsme prohráli v sedmém zápase s Carolinou. Mistrovství světa by takovou náplastí bylo. Byl by to pro mě obrovský úspěch," prohlásil Novotný.

Rodáka z Pelhřimova v roce 2001, ještě v době, kdy působil v Českých Budějovicích, draftovalo v prvním kole jako celkově 22. v pořadí Buffalo. Do zámoří se Novotný vydal o rok později a téměř čtyři roky bojoval o šanci v NHL na farmě v Rochesteru. Když v devatenácti podepsal tříletou nováčkovskou smlouvu se Sabres, věděl, že bude muset působení na farmě překonat.

"Bylo to hodně těžké v začátcích, protože jsem tam šel už v devatenácti letech a měl jsem problémy hlavně s řečí," vrátil se k začátkům za oceánem. Navíc ho trápila zranění. "Měl jsem problémy s rameny a koleny, také otřesy mozku. Z 82 zápasů jsem odehrál nějakých 45, což je hrozné, protože člověk vypadne z tempa a zase se do toho dostává."

Buffalo je lepší, ale ve Washingtonu zase víc hraje

V Buffalu se dostal do základní sestavy po dlouhém boji v AHL. "Podařil se mi začátek, hrál jsem hodně minut, naskakoval jsem s Alešem Kotalíkem a Chrisem Drurym," pochvaloval si vstup do ročníku. Přibrzdilo ho však zranění kotníku. "Docela dlouho jsem s tím laboroval a nakonec byl ten překvapivý trejd. Byl to šok, ale už se stalo. Přišel jsem zase do nového, mladého týmu, kde jsem dostal hodně šancí. Byl jsem vytěžovaný hodně, dostal okolo dvaceti minut na ledě, takže jsem byl rád," řekl, že se rychle smířil s působením ve Washingtonu.

Buffalo však vyhrálo základní část, zatímco Washington naopak patří do spodních pater tabulky Východní konference. Novotnému po této sezóně končí smlouva, ale věří, že se brzy dohodne s Washingtonem na nové. Doufá také, že Capitals budou brzy rovněž konkurovat soupeřům v boji o play-off. "Staví tam na mladých hráčích a na superhvězdách, jako je Ovečkin a Sjomin. Jsou tam i další hrozně šikovní hokejisté. Potrvá trošku déle, než hráči vyzrají, ale za rok to může být něco jiného," doufá v posun ze současného předposledního místa ve Východní konferenci.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články