Hlavní obsah

Na srazu hokejistů chyběli ještě finalisté a Michálek

PRAHA

Ještě bez finalistů extraligy a obránce Phoenixu Zbyňka Michálka se v pondělí vpodvečer sešla v pražské T-Mobile Aréně česká hokejová reprezentace k další fázi přípravy na mistrovství světa v Moskvě a Mytišči. Trenérovi Aloisi Hadamczikovi se hlásilo 25 hráčů, včetně osmi posil z NHL, zbývající dosud nominovaní hokejisté se by se měli zapojit v úterý.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik (druhý zleva) na stadiónu v Prostějově, kde se hráči připravovali na zápasy se Švýcarskem.

Článek

Z trenérových plánů vypadl útočník St. Louis Radek Dvořák, který byl sice v sobotu do nominace zařazen, ale nakonec se omluvil. "Nejdříve jeho agent říkal, že pojede, ale Dvořák se pak rozhodl, že se šampionátu nezúčastní. Končí mu smlouva, je to jeho rozhodnutí, já se k tomu nebudu vyjadřovat. Nemůžu řešit, když se někdo zraní, tak nebudu ani toto," řekl Hadamczik na srazu novinářům.

Český tým se připravuje pohromadě už dva týdny, ale po zápase se Slovenskem v Brně opustilo mužstvo dvanáct hokejistů a až nyní se začíná tvořit konečný výběr. V pondělí se nově zapojili útočníci Petr Čajánek ze St. Louis, Rostislav Olesz z Floridy, Tomáš Plekanec z Montrealu a Jan Marek z Magnitogorsku, beci Ladislav Šmíd z Edmontonu, vítkovický Michal Barinka, který dohrával sezonu ve švýcarském Bernu, a Karel Pilař.

Zadák dlouho sužovaný problémy se srdcem působil v nižší AHL v týmu Toronto Marlies a v sobotu ještě v jednom utkání stihl pomoci v extralize Spartě k titulu. Stálí členové mistrovského týmu by se měli hlásit v reprezentaci až v úterý, ale jistý je jen Jaroslav Hlinka. Další útočník Jan Hlaváč má potíže s třísly a o jeho možném startu na šampionátu se teprve rozhodne. Tomáš Netík z výběru kvůli zdravotním potížím vypadl, už finále hrál pod injekcemi a jeho účast v mužstvu je nepravděpodobná.

Hadamczik bude sledovat Hlaváčův stav 

Hadamczik se v pondělí potkal před halou právě s Hlaváčem, který přivezl do sparťanské kabiny mistrovský pohár. "Dohodli jsme se, že přijde v úterý dopoledne a budeme se domlouvat s doktorem Barnou, který ho má dlouhodobě v permanenci. Budeme sledovat jeho stav a uvidíme," řekl kouč na adresu dvojnásobného mistra světa. Trio z týmu poraženého finalisty z Pardubic - bek Petr Čáslava a útočníci Tomáš Rolinek s Petrem Sýkorou - jsou na tom lépe, i když kanonýr Sýkora má drobné potíže.

V úterý se zapojí poslední z dosud jistých posil z NHL, zadák Zbyněk Michálek z Phoenixu. Kvarteto hráčů ze zámořské soutěže se připravovalo s mužstvem už na konci minulého týdne. Útočníci Petr Tenkrát z Bostonu a Jiří Novotný z Washingtonu hráli i proti Slovensku, David Výborný s bekem Rostislavem Kleslou z Columbusu jen trénovali.

Čeká se na vývoj prvního kola Stanleyova poháru

Hokejisté se budou v Praze připravovat do středy, ve čtvrtek odletí tým do Helsinek, kde jej čeká první duel o třetí místo v Euro Hockey Tour s Finskem. Odveta a zároveň zápasová generálka na světový šampionát je na programu v sobotu v Sazka Aréně. "Tam už bychom měli nastoupit kompletní. Místo odletu do Finska budou někteří hráči odpočívat," podotkl Hadamczik s tím, že ani v generálce pravděpodobně nebude jistý kádr pro mistrovství světa.

Vedení reprezentace totiž čeká na vývoj v prvním kole Stanleyova poháru. "Přáli bychom si rychlejší průběh sérií v zámoří. Musíme to brát ale jako realitu. I když pak s někým budeme mluvit, nic to neznamená, protože ho ještě čekají zdravotní prohlídky v klubu. Musíme si nechávat dva, tři hráče v rezervě," uvedl Hadamczik. I po sobotním duelu tak zřejmě na následný úterní sraz dva dny před odletem do Moskvy dorazí hráči, kteří se nakonec šampionátu nezúčastní.

Loni závěrečným sítem neprošel útočník Jan Marek z Magnitogorsku, který letos při turnajích Euro Hockey Tour zářil a dotáhl Metallurg k ruskému titulu. "Myslím, že jsem si přivezl dobrou formu a udělám vše pro to, abych na mistrovství světa tentokrát jel. Budu chtít dobře odehrát ty dva nadcházející zápasy, abych přesvědčil trenéry, ale nijak nepřemýšlím nad tím, zda mám větší šanci než loni," uvedl nejproduktivnější hráč play off ruské superligy.

Aktuální kádr českých hokejistů pro přípravu na MS:
Brankáři: Roman Čechmánek (Třinec), Adam Svoboda (Slavia Praha), Marek Pinc (Vítkovice)
Obránci: Tomáš Žižka (Slavia Praha), Lukáš Zíb (Liberec), Miroslav Blaťák (Mora/Švéd.), Rostislav Klesla (Columbus/NHL), Radek Hamr (Kloten/Švýc.), Jan Platil (CSKA Moskva/Rus.), Ladislav Šmíd (Edmonton/NHL), Zbyněk Michálek (Phoenix/NHL), Karel Pilař (Toronto Marlies/AHL), Michal Barinka (Vítkovice), Petr Čáslava (Pardubice)
Útočníci: Jan Hlaváč, Jaroslav Hlinka (Sparta Praha), Petr Sýkora, Tomáš Rolinek (Pardubice), Petr Hubáček, Zbyněk Irgl (oba Vítkovice), Jaroslav Bednář (Slavia Praha), Josef Straka (Lukko Rauma/Fin.), Jiří Novotný (Washington/NHL), Ladislav Kohn (Blues Espoo/Fin.), Jaroslav Balaštík (HV 71/Švéd.), Petr Tenkrát (Boston/NHL), Jan Marek (Magnitogorsk/Rus.), David Výborný (Columbus/NHL), Rostislav Olesz (Florida/NHL), Tomáš Plekanec (Montreal/NHL), Petr Čajánek (St. Louis/NHL)

Reklama

Související témata: