Hlavní obsah

Hokejisté letí do Finska bez pěti opor

PRAHA

Předposlední zápasový test před MS čeká ve čtvrtek v helsinské Jäähalli proti domácím Finům český hokejový tým. K prvnímu zápasu o konečné třetí místo v Euro Hockey Tour ale letí bez pěti opor, které mají účast v Moskvě jistou.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér Alois Hadamczik se svými svěřenci při tréninku hokejové reprezentace.

Článek

Z hráčů, kteří ve středu trénovali, necestují gólman Čechmánek, obránci Žižka, Čáslava, Z. Michálek a útočné trio J. Hlinka, Výborný a Čajánek. „U Žižky a Čáslavy se rozhodujeme, zda se vejdou do nominace, ale zbytek hráčů z té sedmičky, která zůstává doma, nemusíme zkoušet, účast na šampionátu mají jistou,“ prohlásil kouč Alois Hadamczik a doufá, že Michálkovo zranění kotníku není tak vážné.

Do branky se dnes postaví Pinc a Hadamczika těší, že se v pátek do tréninku zapojí také nejlepší střelec základní části extraligy a nejproduktivnější hráč play-off Petr Sýkora. „Hrát by měl v sobotu.“ Zdravotní problémy ale stále limitují sparťana Jana Hlaváče. „V jeho případě se rozhodne do dvou dnů,“ podotkl kouč.

Na seznamu reprezentantů má stále 31 jmen. „Někteří hokejisté nastoupí buď ve Finsku, nebo v sobotní pražské odvetě,“ řekl český trenér. „O víkendu budeme muset některé hráče poslat pryč. Mělo by se to týkat tří beků a dvou útočníků,“ prozradil trenér, který ještě váhá nad třemi, čtyřmi jmény.

Do Moskvy se šesti beky 

V sobotu na ledě Sazka Areny by se už měla objevit sestava velmi podobná té zahajovací na moskevském šampionátu. „Chtěl bych, aby to tak bylo. Jen s tím rozdílem, že v Praze budeme hrát na osm beků, ale na šampionátu jen na šest,“ naznačil kouč, který se stále nevzdal možnosti posílit tým o další hráče z NHL.

Jenže protahování zámořských sérií do karet staviteli národního mužstva nehraje. „Je to nepříjemné, musíme čekat. Upřímně ale říkám, že z týmů, které z bojů o Stanley cup vypadnou, bych bral rovnou do Moskvy všechny české hráče.“ Takový vývoj se ale očekávat nedá. „V Nashvillu se zranil Erat, takže toho můžeme rovnou škrtnout. I kdyby chtěl jet, tak nám ho Predators nepustí. Raději ale počkáme na konce sérií a pak se uvidí,“ řekl Hadamczik.

Připustil ale, že by v případě neúspěchu Nashvillu hodně stál o beka Židlického. „Záleží také, v jakém budou hráči psychickém rozpoložení. Trochu se bojím, abychom pak od klubů neslyšeli tu obehranou písničku o nedoléčených zraněních,“ říká Hadamczik.

Sestava pro čtvrteční zápas s Finy: Pinc – Blaťák, Klesla, Pilař, Šmíd, Barinka, Platil, Zíb, Hamr – Tenkrát, Plekanec, Olesz – Irgl, Novotný, Hubáček – Kohn, J. Straka, Balaštík – Bednář, Marek, Rolinek.

Reklama

Související témata: