Hlavní obsah

Osmnáctka porazila na MS ve skupině o udržení Lotyše 4:1

RAUMA

Čeští hokejisté do 18 let zvládli první krok k záchraně v elitní skupině mistrovství světa. Ve finské Raumě ve čtvrtek porazili outsidery z Lotyšska 4:1, v pátek se o udržení utkají od 14:00 v klíčovém duelu s Německem.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ilustrační foto.

Článek

Čeští mladíci museli vstřebat zklamání z nejhoršího umístění v historii a už po devíti minutách jim dodal potřebnou vzpruhu Jakub Voráček. Posila ze zámořské juniorské soutěže QMJHL nakonec byla u tří gólů. Stejnou bilancí se blýskl Ondřej Roman.

"Kdo nepoznal to, co my teď ve Finsku, asi těžko pochopí, co všichni prožíváme. Bojujeme o záchranu, je to pro nás úplně nová situace. Hráči v některých momentech vypadali, jako by na nohách vláčeli stokilové koule. Ale ohromně si cením toho, jak zápas zvládli," řekl pro server hokej.cz trenér Martin Pešout.

Povedený začátek české hokejisty povzbudil, po druhé třetině vedli zásluhou dalších branek Valchaře a Ostrčila už 3:0 a nad Lotyši měli vytrvalou převahu. S Německem je ale čeká v pátek odpoledne duel o všechno. "Němci se tady připravovali právě na jediné utkání ve skupině o udržení. Šetřili síly, my naopak hráli v základní skupině na krev, abychom vydřeli postup do play-off," dodal Pešout.

Prvními semifinalisty se dnes stali po velké bitvě Rusové, kteří v prodloužení porazili Švýcary 4:3. Rozhodující trefu vstřelil v sedmé minutě prodloužení Filatov.

Němci podlehli domácím Finům 3:4 a klesli ve skupině o udržení až za český výběr na třetí místo. Do semifinále se probojovali Rusové, kteří po velké bitvě v prodloužení porazili Švýcary 4:3, a Američané. Ti pokořili Slováky sedmi góly, prohru na 2:7 zmírnil Adam Bezák.

Čtvrtfinále:
Rusko - Švýcarsko 4:3 v prodl. (2:1, 0:0, 1:2 - 1:0)
Branky: 1. Averin, 5. Vojnov, 56. Kljukin, 67. Filatov - 7. a 43. Hollenstein, 50. Berger.
USA - Slovensko 7:2 (2:1, 3:1, 2:0)
Branky: 8. a 50. Cole, 37. a 44. Wilson, 6. White, 30. Schroeder, 30. O'Brien - 20. a 35. Bezák.
O udržení:
Česká republika - Lotyšsko 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 9. Voráček (Roman), 27. Valchař (Růžička, Roth), 37. Ostrčil (Roman, Voráček), 49. Roman (Karpov, Voráček) - 53. Straupe (Jekimovs). Rozhodčí: Proskurov (Běl.) - Arm (Švýc.), Šikhanov (Rus.). Vyloučení: 2:3. Bez využití. V oslabení: 1:0.
Sestava ČR: Benda - Roth, Jebavý, Ostrčil, Jordán, Kundrátek, Hertl - Kubalík, Růžička, Kachlík - Voráček, Roman, Stoklasa - Novotný, Knotek, Karpov - Szturc, Červený, Bartošek - Valchař. Trenéři: Pešout a Šejba.
Finsko - Německo 4:3 (2:1, 1:2, 1:0)
Branky: 2. a 22. Pöysti, 16. Vauhkonen, 56. Kokkonen - 8. Fauser, 28. Geiger, 33. Weiss.

Reklama

Související témata: