Hlavní obsah

Švédové porazili v prvním finále EHT Rusko 3:2

Hokejisté Švédska vyhráli v prvním finálovém utkání Euro Hockey Tour v Gävle na Ruskem 3:2. V 56. minutě rozhodl švédský rekordman v počtu reprezentačních startů Jörgen Jönsson. Odveta se hraje v sobotu od 12:00 SELČ v moskevské hale Chodynka, která bude příští týden hostit i světový šampionát.

Článek

V dresu domácích se objevila zatím jediná posila Švédů z NHL Alexander Steen z Toronta. Rusové naopak nechali své tři akvizice z prestižní zámořské soutěže - útočníky Alexandra Ovečkina z Washingtonu, Alexandra Frolova z Los Angeles a obránce Andreje Markova z Montrealu - na soustředění v Novogorsku. Trenérovi Vjačeslavu Bykovovi chyběli i finalisté ruské superligy z Magnitogorsku a Kazaně.

Švédové v úvodním dějství nejdříve přečkali oslabení a pak se jim v polovině první třetiny rýsovala na 151 vteřin výhoda přesilovky pěti proti třem, ale hned za sedm sekund ji zmírnil faulem Hedström. Na stavu se nic nezměnilo ani po Enströmově trestu, ale v 24. minutě už při plném počtu hráčů na ledě otevřel skóre Michnov.

Sborná pak ubránila dvě oslabení při pobytu Jemelina a Grebeškova na trestné lavici, v 31. minutě už však Steen srovnal stav. V závěrečném dějství hráli Švédové dvakrát v početní převaze a při Něprjajevově vyloučení už úřadující mistři světa a olympijští vítězové získali vedení.

Ale na Davidssonovu trefu z 48. minutě odpověděli Rusové po čtyřech faulech Seveřanů za sebou nabídli přesilovky ve výhodě pěti proti třem díky gólu Ščastlivého. Pět a půl minuty před koncem rozhodl zkušený útočník Jörgen Jönsson. Rusové, suveréni tabulky evropské série po čtyřech turnajích, musí k udržení naděje na zopakování triumfů z předešlých dvou let v odvetě vyhrát a snažit se rozhodnout v nastavení.

Výsledek - finále, 1. zápas:
Švédsko - Rusko 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)
Branky a nahrávka: 31. A. Steen (Mansson, Bäckström), 48. Davidsson (Bremberg), 56. J. Jönsson (Thörnberg) - 24. Michnov (Ščastlivyj), 53. Ščastlivyj (Charitonov). Rozhodčí: Rönn (Fin.) - Karlberg, Takula (všichni Švéd.). Vyloučení: 8:7. Využití: 1:0. Diváci: 7636.
Švédsko: Backlund - Sandström, Hallberg, Stralman, K. Jönsson, Fernholm, Tärnström, Akerman, Ersberg - A. Steen, Bäckström, Mansson - Kahnberg, J. Jönsson, Thörnberg - Warg, R. Wallin, Hedström - Hörnqvist, Davidsson, Bremberg. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.
Rusko: Košečkin - Kornějev, Grebeškov, Kuljaš, Mišarin, Jemelin, Kondratěv, Kolcov, D. Vorobjov - Michnov, Ščastlivyj, Charitonov - Arťuchin, Leščev, Mozjakin - Něprjajev, Kurjanov, Žmakin - Simakov, Šafigulin, But. Trenér: Vjačeslav Bykov.

Reklama

Související témata: