Hlavní obsah

Hadamczik škrtal další jména, nejede Hlaváč ani Škoula

Trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik si musel v pátek odškrtnout ze seznamu další dvě jména pro světový šampionát v Moskvě. Kvůli problémům s třísly na šampionát nemůže jet útočník Jan Hlaváč a stejné potíže zamezily v potenciální účasti i obránci Martinu Škoulovi.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jan Hlaváč

Článek

Hlaváč krátce po začátku pátečního tréninku noznámil, že není schopen absolvovat náročný turnajový program. "Právě mi skončila sezóna," řekl Hlaváč poté, co po patnácti minutách odešel z ledu v T-Mobile Areně. Útočník pražské Sparty měl potíže s třísly a břišním svalstvem již v základní části extraligy a poté i play-off. Přesto pomohl klubu k zisku mistrovského titulu. "Nikdy jsem to pořádně nedoléčit a to mi asi teď přitížilo," uvedl třicetiletý Hlaváč.

Reprezentační trenér Alois Hadamczik jeho ztráty litoval. "Hrál výborně play-off, ale problémy s tím měl celou sezónu a zřejmě to nedoléčil," uvedl Hadamczik. Přiznal však, že s variantou, že Hlaváč na MS nepojede, musel počítat od začátku přípravy. "Je to škoda. Hodně jsem si od něj sliboval. Kluci ze Sparty jako David Výborný či Jarda Hlinka jsou kamarádi a jsou to hráči, kteří si spolu rozumí," dodal trenér.

Hlaváč se oficiálně k národnímu týmu připojil již v pondělí, dostal ale volno a poprvé trénoval až v pátek. "Trochu jsem to tušil už včera. Byl jsem si zabruslit a večer, když jsem si šel lehnout, tak jsem se sotva otočil v posteli, jak to bolelo. Dnes jsem to ale chtěl zkusit, protože jsem si myslel, že to bude lepší. Ale bylo to horší, takže je konec," řekl.

Po radosti smutek 

Pod vlivem injekcí proti bolesti by prý byl schopen odehrát jeden nebo dva zápasy, ale ne celý turnaj. "Nebylo by dobré, abych tam odjel a po dvou utkáních nemohl," uvedl Hlaváč, který po dnech radosti ze zisku prvního extraligového titulu zažívá naopak smutek. "Je to rána, ale nedá se nic dělat. Zdraví mám jen jedno a prostě to nejde," pokrčil rameny.

V sezóně při problémech s třísly vždy odpočíval přibližně čtrnáct dní, nyní bude pauza minimálně dvojnásobná. "Počítám tak kolem měsíce. Jdu na vyšetření magnetickou rezonancí a jen doufám, že tam nebude nic natrženého. Bolí mě to fakt hodně. I kdyby to ale bylo i něco menšího, tak to bude nejméně měsíc," předpokládá Hlaváč, jehož zranění limituje i v běžném životě.

V budoucnu si prý dá na podobné potíže pozor a bude se je snažit vždy úplně doléčit. "Vždy jsem chtěl být co nejdříve zpátky a to taky byla možná chyba," přemítal. Dost mu zřejmě přitížil i poslední finálový duel, do něhož nastoupil po třech injekcích, které mu třísla umrtvily. "Odhodlal jsem se do toho jít. Byl to ale nejdůležitější zápas sezóny a já ho chtěl hrát," řekl Hlaváč.

Škoula trápí třísla a smlouva

Tým po vyřazení Minnesoty v prvním kole Stanleyova poháru neposílí ani obránce Martin Škoula. "Podle zprávy, kterou mám, má problémy s třísly a se smlouvou. Proto nepojede," řekl Hadamczik novinářům po tréninku národního týmu. Se Škoulou, účastníkem dvou světových šampionátů a olympijských her v Salt Lake City, telefonicky hovořil generální manažer Zbyněk Kusý.

Sedmadvacetiletý bek se stal dalším hráčem z kanadsko-americké soutěže, který ze zdravotních důvodů na MS nepojede. Již dříve se omluvili například Martin Havlát, Milan Hejduk, Tomáš Kaberle, Pavel Kubina, Jan Hejda, Aleš Hemský, František Kaberle či Josef Vašíček. "Naučili jsme se s tím žít. Musíme brát jen hráče, kteří jsou zdraví a chtějí jet a bojovat za republiku," uvedl Hadamczik smířeně.

Vedení českého týmu momentálně sleduje vývoj dalších sérií. Zejména duel Nashvillu se San Jose, Tampy Bay s New Jersey a Calgary s Detroitem. "Musíme počkat, až jak to kde dopadne a série se dohrají. Kluby mají vysoké ambice a nikomu by nechutnalo, kdyby se tady psalo o tom, s kým počítáme. Mohu ale říci, že každého českého hráče, který je ve hře v play-off a který je zdravý, chceme," dodal Hadamczik.

Reklama