Hlavní obsah

Hokejová osmnáctka vypadla z elitní skupiny MS

RAUMA

Čeští hokejoví reprezentanti do 18 let poprvé v historii sestoupili z elitní skupiny mistrovství světa do divize I. Na šampionátu ve Finsku o tom ve skupině o záchranu rozhodla jejich páteční prohra 3:6 s Německem. O titul se utkají v neděli nejúspěšnější týmy posledních let USA a Rusko.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ilustrační foto.

Článek

Zlom v zápase, který byl klíčový pro oba týmy, přišel na začátku třetí třetiny. Němci skórovali ve vlastním oslabení a dostali se do vedení. Zanedlouho při vyloučení obránce Jiřího Jebavého využili přesilovku ke gólu na 5:3 a zkázu českých mladíků dokonal půlminuty před koncem do prázdné sítě Rupprich.

Hořký konec strávil v české brance Dominik Furch, který po power play soupeře vystřídal na poslední sekundy Marka Bendu. Místo českého týmu a Lotyšska budou hrát v elitní skupině za rok na MS v ruské Kazani Bělorusko a Dánsko.

"Nikomu bych to nepřál. Po utkání jsme v šatně všichni brečeli," přiznal pro server hokej.cz trenér Martin Pešout, který prožívá největší sportovní zklamání v životě. Loni s osmnáctkou přivezl z mistrovství světa ve Švédsku bronzové medaile, letos zůstával v prognózách při zemi a semifinále nazval růžovým snem. Takovou pohromu ale nečekal.

Tým pod jeho vedením a Jiřího Šejby se navíc postaral o smutný rekord v historii českého hokeje, který ještě v žádné kategorii nesestoupil z elitní skupiny. Osmnáctce se až dosud nejméně vydařila MS 2000 a 2003, kdy obsadila šestou příčku.

Nejhorším umístěním seniorské reprezentace na MS je sedmé místo z roku 1994 v Itálii, kde český tým ztroskotal ve čtvrtfinále na Kanadě. Mezi elitní čtyřku se áčko od roku 1993 nedostalo pouze třikrát. Také výběr do 20 let neskončil nikdy hůře než sedmý, což ho potkalo v letech 1999 a 2002.

Slibný začátek srazila chyba 

Čeští mladíci přitom dnes začali lépe než Němci a těsně před druhou sirénou Valchař vyrovnal na 3:3. "Věřili jsme, že to dotáhneme. Že třeba rozhodneme v prodloužení. Ale pak nás srazila chyba, která se nevidí ani ve třetí třídě. Při naší přesilovce se Němci dostali do přečíslení a dali čtvrtý gól. Ten rozhodl," uvedl Pešout.

Jeho svěřenci pak otevřeli hru, ale soupeř toho využil. "Po čtvrtém německém gólu jsme se dostali pod tlak. Najednou každý věděl, co nám hrozí. Už jsme to prostě neurvali," přiznal Pešout a vinu za neúspěch vzal na sebe. "Nechci, aby někdo vinil kluky. Je to moje vina, odpovědnost beru na sebe," dodal odhodlaně.

Do finále se jako první probojovali Rusové, kteří sekundu před koncem zápasu se Švédskem proměnili přesilovku ve vítězný gól na 5:4. Američané sehráli ještě dramatičtější duel, neboť až v penaltovém rozstřelu zdolali své zámořské rivaly Kanaďany 4:3. Tým USA tak má šanci získat třetí zlato za sebou.

MS v hokeji '18'
Semifinále
Rusko - Švédsko 5:4 (0:0, 3:2, 2:2)
Branky: 43. a 60. Čerepanov, 25. Dadonov, 28. Korostin, 40. Filatov - 22. a 22. Hjalmarsson, 43. Bejmo, 56. Backlund.
USA - Kanada 4:3 po sam. nájezdech (1:0, 1:3, 1:0 - 0:0)
Branky: 42. a rozhodující sam. nájezd Vanriemsdyk, 20. Saponari, 30. Shattenkirk - 21. a 25. Boychuk, 32. Turris.
O udržení
ČR - Německo 3:6 (2:1, 1:2, 0:3)
Branky a nahrávky: 9. Valchař (Růžička), 17. Szturc, 40. Valchař (Jordán, Červený) - 14. Flaake (Buchwieser, Fauser), 36. Hübscher (Fischhaber), 36. Schopf (Oblinger, Hinterstocker), 45. Geiger, 52. Fischhaber (Hübscher, Reul), 60. Rupprich (Eickmann). Rozhodčí: Smith (USA) - Arm (Švýc.), Carlman (Švéd.). Vyloučení: 5:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 731.
Sestava ČR: Benda (60. Furch) - Roth, Jebavý, Ostrčil, Jordán, Kundrátek, Hertl - Kubalík, Růžička, Kachlík - Voráček, Roman, Stoklasa - Novotný, Knotek, Karpov - Szturc, Červený, Bartošek - Valchař. Trenéři: Pešout a Šejba.

Reklama

Související témata: