Hlavní obsah

Trenér osmnáctky Pešout si sestupovou ostudu bude pamatovat navždy

RAUMA

I když čeští hokejisté do 18 let neměli před MS ve Finsku přehnané ambice, sestup týmu z elitní skupiny šokoval. Podobnou situaci ještě žádný reprezentační výběr nepoznal. "Já si to budu pamatovat navždy a doufám, že to bude jen otázka jednoho roku. Pokud ne, tak si to budu znovu vyčítat," řekl ČTK hlavní trenér Martin Pešout, jenž se s historickým neúspěchem obtížně smiřoval.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ilustrační foto.

Článek

Po blamáži se odmítl na cokoli vymlouvat. "Nebudu říkat, že se to stalo proto, že jsme měli hráče v Americe, zraněné a podobně. Beru to na sebe. Je tu spousta dobrých hráčů, kteří v budoucnu pro český hokej ještě hodně udělají," uvedl Pešout. "Když jsem se uměl radovat loni po třetím místu a dalších úspěších v minulosti, tak se na druhou stranu rozhodně nebudu zříkat odpovědnosti za tento výsledek," prohlásil kouč.

Po loňském třetím místě ve Švédsku byl český tým ve svých plánech opatrnější. "Také s vědomím, že jsme od srpna vyhráli pouze dvě utkání, jsme si dopředu nijak nevyskakovali. Snažili jsme se připravit na to, co nás na mistrovství čeká a hlavně s důrazem na dobrou obranu," uvedl Pešout. "Vstup se povedl, po dvou zápasech jsme vedli skupinu. Pak přišla prohra s Finskem a se Švédy jsme hráli o postup. Jenže hrozba boje o sestup na nás přece jen dolehla a zápas se Švédy jsme nezvládli," přiznal.

Místo zápasů o medaile tak musel jeho výběr hájit příslušnost mezi elitou. "V té skupině o udržení už to není o hokeji. Lotyši sem svou úrovní nepatří a my jsme je dokázali porazit jen 4:1," uvedl kouč. Osud českých mladíků zpečetil zápas s Němci. "Byl především o psychice. Po jejich gólu v oslabení na 4:3 už se nám nepodařilo tým zvednout, ačkoliv jsme na střídačce dělali všechno možné. Kdo to zná, tak ví, jaký je rozdíl hrát play-off o titul, nebo o záchranu," řekl Pešout.

Pešout věří, že se návrat podaří hned příští sezónu

Věří, že ačkoliv se hokej hodně vyrovnává, měl by být návrat mezi elitu otázkou jediné sezóny. "Určitě se v tomto ohledu nic nepodcení a trenéři, kteří přijdou po nás, tým dobře připraví a dostanou se zpět nahoru. Za vedoucí devítkou týmů je přece jen ještě mezera," prohlásil Pešout. "Je to také o síle ročníku. Letos jsme byli slabší, ale v tomto ohledu je to i otázka pro vedení českého hokeje," tvrdí.

Český tým poslala do divize I také nepříznivá konstelace výsledků ostatních zápasů. "Připsali jsme si tři výhry a tři prohry a přesto sestupujeme. Kdyby třeba Slováci porazili Švýcary, tak jsme postupovali. Jenže pak porazili Finy, a to nebylo dobré. V opačném případě by šli do bojů o udržení s námi, ale my bychom měli započítané body za vzájemný zápas a po výhře nad Lotyši bychom byli v klidu. Jenže to jsou všechno jen ona 'kdyby'," řekl Pešout sklesle.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články