Hlavní obsah

Hlinka vystřelil Česku třetí místo v EHT

PRAHA

Čeští hokejisté skončili v letošním ročníku Euro Hockey Tour na třetím místě. Rozhodla o tom sobotní odveta utkání o třetí místo proti Finsku. Generálku na mistrovství světa vyhráli Češi 1:0, tedy stejným skóre jako v čtvrtek v úvodním utkání v Helsinkách zvítězili domácí. V prodloužení o konečném umístění rozhodla trefa Jaroslava Hlinky. V pátek odstartují Češi šampionát utkáním proti Bělorusku.

Článek

Trenér Alois Hadamczik nepostavil obránce Tomáše Žižku a útočníka Josefa Straku, místo nichž naskočili uzdravení Zbyněk Michálek a Petr Sýkora. Domácí gólman Roman Čechmánek si poprvé na puk sáhl ve 2. minutě po střele Hentunena, první vážnější český pokus měl na svědomí Petr Sýkora. V 11. minutě měl po vypršení trestu Pihlströma šanci Rostislav Olesz, na druhé straně v brejku hledal Pihlström Pirnese. Olesz měl další příležitost v 17. minutě, bekhendem po vyjetí zpoza branky neuspěl.

Po přestávce domácí přidali na aktivitě a v komorním prostředí Sazka Arény se snažili smazat ztrátu z prvního utkání v Helsinkách. Naopak ale mohl udeřit soupeř, Leino ovšem netrefil prázdnou branku. Češi útočili, Petr Sýkora bombou z úhlu trefil do masky Wallinheima a v polovině utkání ani nadvakrát neuspěl Irgl. Aktivita probrala i fanoušky, kteří začali český výběr v generálce a mistrovství světa hlasitěji povzbuzovat.

Ve 38. minutě měli domácí 89 sekund dlouhou přesilovku 5 na 3, kterou využili ke vstřelení úvodní branky. Michálek našel na levém kruhu Petra Sýkoru a pardubický kanonýr bombou z voleje poslal Česko do vedení.

Hlinka rozhodl o umístění

V náporu pokračovali Češi i po druhé přestávce, zvýšit se jim nedařilo. Na druhé straně spolehlivě chytal Roman Čechmánek. Domácím k udržení převahy pomohly i přesilovky po faulech Finů. Gólové vyjádření ale neměly, Finům k vyrovnání nepomohla ani hra bez brankáře. Při ní mohl zvýšit Sýkora, trefil ale jen vracejícího se obránce.

V prodloužení se radovali čeští hokejisté, kterým konečnou třetí příčku vystřelil Jaroslav Hlinka. Vítězný tým získal prémii 15 000 eur. Pro české hokejisty odstartuje světový šampionát, na němž budou obhajovat stříbro z Lotyšska, v pátek 27. dubna utkáním proti Bělorusku v Mytišči. Nominaci pro mistrovství světa oznámí trenér Alois Hadamczik na úterní tiskové konferenci, už po sobotním utkání ale reprezentaci opustilo pět hokejistů. Do Moskvy se nepodívají obránci Karel Pilař, Tomáš Žižka, Lukáš Zíb a útočníci Ladislav Kohn a Josef Straka. [celá zpráva]

Česká republika - Finsko 2:0 (0:0, 1:0, 0:0 - 1:0) v prodloužení
Branky: 39. P. Sýkora (Z. Michálek, J. Hlinka), 64. J. Hlinka (Výborný). Rozhodčí: Bulanov (Rus.) - Blümel, Pouzar (oba ČR). Vyloučení: 4:8. Využití 1:0. Diváci: 7475. První zápas: 0:1.
Česká republika: Čechmánek - Hamr, Čáslava, Pilař, Šmíd, Michálek, Barinka, Klesla , Platil - P. Sýkora, Výborný, Hlinka - Bednář, Marek, Čajánek - Tenkrát, Plekanec, Olesz - Irgl, Novotný, Hubáček. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.
Finsko: Wallinheimo - Aalto, Laatikainen, Mäntylä, Saravo, Laamanen, Söderholm, Lepistö, Malmivaara - Salmelainen, T. Ruutu, Bergenheim - Kallio, Kontiola, Pesonen - Hentunen, Leino, Pärssinen - Pihlström, Pirnes, Rita. Trenér: Erkka Westerlund, Hannu Virta a Risto Dufva.

Reklama

Související témata: