Hlavní obsah

Hlinka: Výhra s nulou je důležitá pro mužstvo

PRAHA

Spokojení byli po sobotní výhře nad Finskem čeští hokejisté. Po třech letech se jim podařilo opustit poslední místo v konečném hodnocení Euro Hockey Tour. O třetí příčce rozhodla trefa Jaroslava Hlinky z prodloužení. „Jsem rád, že jsme zápas vyhráli. Dařilo se nám v obraně, neinkasovali jsme. To je důležité pro mužstvo. Je samozřejmě daleko lepší generálku vyhrát,“ řekl novinářům po zápase nejproduktivnější hráč extraligy.

Článek

Jaroslav Hlinka před týdnem oslavoval triumf Sparty v extralize, nyní už se stoprocentně koncentruje na reprezentaci. „Trošku mě mrzí, že jsem nemohl oslavovat déle. Ale mám před sebou důležitou práci,“ soustředí se na mistrovství světa Hlinka.

Sparťanský tvůrce hry se v úvodu zápasu hledal, pak se dostal do tempa a svými přihrávkami vytvářel palebné pozice pro své spoluhráče. „Začátek byl trošku tužší, ale jak jsem se trošku zpotil, tak už to bylo dobré.“ Oproti extralize nastoupil Hlinka na křídle útoku Davida Výborného. „Je to určitě jiné a potřebuju trošku času, abych si zvyknul. S Davidem (Výborným) se ale hraje dobře, jsme podobné typy. Určitě si vyhovíme, i když budu takhle na křídle,“ věří třicetiletý útočník a pochvaluje si pauzu před startem mistrovství světa. To Češi zahájí v pátek duelem proti Bělorusku. „Týden je dlouhá doba. Spousta hráčů má ale dost zápasů v nohách. Je dobré si odpočinout a zregenerovat,“ uvědomuje si Jaroslav Hlinka.

Sýkorův stav se lepší

Na pravém křídle prvního útoku v sobotu s Výborným a Hlinkou nastoupil pardubický kanonýr Petr Sýkora. Ten měl v play-off zdravotní potíže, které jsou podle jeho slov už na ústupu. „Bylo to už docela dobré,“ popsal svůj zdravotní stav po utkání. „Chodím k fyzioterapeutovi, masérům a snažím se to dát do kupy. Ale je to zaviněné zraněním, které jsem měl v play-off,“ připomněl Sýkora nedávné potíže s třísly.

Přes komplikace se dokázal proti Finům prosadit a vstřelit jediný gól v základní hrací době. Z levého kruhu svojí tradiční bombou bez přípravy využil dvojnásobnou přesilovku. „Byla to perfektní přihrávka a jsem rád, že to tam spadlo,“ byl spokojený Sýkora a pochvaloval si spolupráci s dvěma technickými hokejisty ve svém útoku. „Jsou to jedni z nejlepších hokejistů v České republice. Jsem moc rád, že jsem s nimi mohl tenhle zápas hrát,“ pěl Petr Sýkora chválu na duo Výborný - Hlinka. Zda si s nimi zahraje i na mistrovství světa, se dozví v úterý, kdy trenér národního celku Alois Hadamczik oznámí nominaci na šampionát.

Reklama

Související témata: