Hlavní obsah

Obránce Pilař svůj povedený comeback účastí na MS nezavrší

Hokejový obránce Karel Pilař prožívá zklamání, přestože má za sebou ze svého pohledu velice vydařený rok. Po dlouhodobých problémech se srdcem se především dokázal vrátit k hokeji, nastupoval v závěru sezóny ve farmářském týmu Toronto Marlies, stihl naskočit v jednom extraligovém zápase za Spartu a hned slavit titul.

Článek

Dostal šanci bojovat i o účast na mistrovství světa v Rusku, ale po sobotním odvetném utkání s Finskem v boji o bronz v Euro Hockey Tour z týmu spolu s dalšími čtyřmi hokejisty vypadl.

"Jsem zklamaný. Dostal jsem šanci a prostě nejedu," hledal těžko slova mistr světa z Německa z roku 2001. Podobné pocity musel strávit i před dvěma roky, kdy se ve Finsku rovněž po duelu Euro Hockey Tour o konečné třetí místo dozvěděl od trenéra Vladimíra Růžičky, že se nevešel do nominace na světový šampionát ve Vídni. Tehdy při výluce v NHL byla v týmu daleko větší konkurence.

Pilař: Asi rozhodlo, že jsem neodehrál tolik zápasů

Pilař byl letos ve zcela jiné situaci. Právě v roce 2005 se mu vrátily trable se srdcem, které mu způsobil virus a objevily se poprvé v ročníku 2002/03 při působení v Torontu. Loni stihl jen dvacet utkání na závěr ročníku a pomohl Spartě k titulu. Problémy se opakovaly a devětadvacetiletý zadák letos až na konci sezóny odehrál deset utkání v nižší AHL.

Ve farmářské soutěži stihl nasbírat sedm bodů za dvě branky a pět přihrávek a kvůli pozvánce do národního týmu se vracel ze zámoří dříve. Jelikož ho měla na soupisce pražská Sparta, zahrál si i šesté finále extraligy proti Pardubicím a pomohl k titulu. Na reprezentační sraz se pak vydal optimisticky naladěný.

"Docela jsem si věřil. Myslel jsem si, že hokejově na to mám. Ale asi rozhodlo to, že jsem neodehrál tolik zápasů," podotkl Pilař. Nastoupil ve dvou utkáních proti Finsku, ve čtvrtek v Helsinkách a v sobotu v Praze, ale neupoutal nadprůměrným výkonem, kterým by trenéra Aloise Hadamczika přesvědčil.

Rád by pokračoval v NHL v dresu Toronta

"Nehrál jsem úplně dobře, asi jsem byl na hraně a nepřesvědčil jsem. Ale nehráli jsme dobře asi celý tým," mínil Pilař. I kouč Hadamczik přiznal, že v rozhodování hrála roli dlouhá herní pauza ofenzivně laděného obránce. "Z mé strany zdravotní problém nebyl. Věřil jsem si jak herně, tak fyzicky. Proto jsem přijel. Ale trenéři se asi obávali. Byl to takový risk a vybrali si hráče, které mají vyzkoušené z celé sezóny."

Zklamání prý Pilaře brzy přebolí a pomáhá mu v tom i to, s čím se musel v minulých měsících vyrovnat. "Vyspím se a od neděle si budu užívat volna. Co můžu dělat, život jde dál. Začnu trénovat, začnu se připravovat na další sezónu. Ta uplynulá pro mě byla dobrá. Vrátil jsem se k hokeji, to je hlavní," pochvaloval si.

Pilař vystoupal výkonnostně jak kometa, po dvou letech působení v extralize se stal mistrem světa a pak se dostal hned do NHL. Rád by pokračoval v prestižní soutěži v dresu Maple Leafs. "Nějaké náznaky jsou, ale já jsem volný hráč, takže uvidíme, jak to všechno dopadne," dodal.

Reklama