Hlavní obsah

Sýkora by rád udržel mládí doma

Nabídkou převzít hokejovou reprezentaci do 18 let byl potěšen a přijal ji jako formu ocenění své práce. Osmapadesátiletý kouč Marek Sýkora chce u juniorů prodat veškerou trenérskou zkušenost a nemá ani strach z povinnosti vrátit mladíky po sestupu zpátky do elitní skupiny MS.

Foto: Archiv

Marek Sýkora

Článek

„Vím, že svaz teď bije na poplach, a opravdu se musí udělat maximum pro postup, česká osmnáctka určitě patří nahoru. Jistě nebude na škodu, když se na kluky občas zamračí starší pán, ale věřím spíš v pozitivní energii. Mám do práce velkou chuť a beru ji za určitý vrchol své trenérské dráhy. I když si nesmíme myslet, že to půjde v Polsku samo,“ říká Sýkora.

Mládežnické reprezentaci budou v cestě z divize I vedle domácích stát i hráči Kazachstánu, Ukrajiny, Litvy a Slovinska. „Při úctě k soupeřům by o našich hokejových kvalitách nemělo být pochyb, ale nesmí dojít k žádnému podcenění a kluci musí ustát i psychický tlak,“ uvažuje první trenér, který převzal juniorský reprezentační výběr na plný úvazek.

Zkušenosti od plzeňského dorostu se budou hodit

Za asistenta si vybral vítkovického Zdeňka Motáka. „Budu se snažit vidět co nejvíc utkání, chci hráče maximálně sledovat a vytvořit co nejsilnější, a hlavně psychicky odolný tým, který obstojí v povinnosti vyhrát divizi I,“ míní kouč, který v minulosti přivedl Pardubice i Plzeň do finále extraligového play-off a působil i na střídačce Karlových Varů či ruského Magnitogorsku.

Před pár týdny Sýkora vážně usiloval o angažmá v ruském Chimiku, teď se mu ale budou hodit zkušenosti z plzeňského dorostu, k němuž přešel loni na podzim po odvolání z extraligové střídačky klubu. „Získal jsem tím trochu přehled o kvalitě a možnostech ročníku 1990. Přál bych si udělat již teď v červnu soustředění, protože bych chtěl hráče poznat. Alfou a omegou pohledu na to mužstvo bude draft. Hrozí nebezpečí, že přes léto řada hráčů zmizí v zámoří, a pro nás je takřka životně důležité, abychom se pokusili nejlepší juniorské hokejisty udržet doma,“ uvažuje.

Reklama