Hlavní obsah

Legendární Jágr slaví kulaté jubileum

Praha

Reprezentace? Leda jen jako nehrající kapitán, smázl legendární útočník Jaromír Jágr před pár dny s úsměvem dotaz na jeho případný návrat do národního týmu. Teď si ale může připomenout kulaté jubileum. V sobotu 2. listopadu to bude třicet let od chvíle, co si oblékl reprezentační dres. Kariéru, která vyvrcholila zlatem na olympiádě v Naganu 1998, zahájil v národním týmu v přátelském utkání se Sovětským svazem a hned na něj pršela chvála.

Foto: David Taneček, ČTK

Jaromír Jágr z Kladna.

Článek

"Největší pozornost vzbudili v Praze mladíci Jágr, Reichel, Holík, jejichž schopnost vytvořit tlak na soupeřovu branku je obdivuhodná" napsala tehdejší Československá tisková kancelář o zápase, který se konal v pražské Sportovní hale a který tým s Jágrem v sestavě prohrál 1:2.

Na podzim 1989 se reprezentační kariéra sedmnáctiletého talentu českého hokeje teprve otevírala. První gól vstřelil v únoru 1990, dva týdny před 18. narozeninami, ve Stockholmu, kde československý tým přehrál domácí Švédy 4:3. Výkony za Kladno i seniorskou reprezentaci Jágra vynesly v květnu 1990 na čtvrté místo v anketě Zlatá hokejka, o dva měsíce později pak podepsal smlouvu s Pittsburghem Penguins v NHL a jeho působení v národním týmu začalo být spíše sporadické.

Po několika fiascích v čele se Světovým pohárem 1996 se až v Naganu stal jednou z klíčových postav při senzačním českém triumfu na "Turnaji století". V roce 2005 pak se i se zlomeným malíčkem dočkal zlata z mistrovství světa, totéž zopakoval o pět let později. Reprezentační kariéru Jágr ukončil po čtvrtém místě na pražském světovém šampionátu před pěti čtyřmi lety, kde byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje. Jeho bilance se zastavila na 152 zápasech, v nichž vstřelil 55 gólů.

Reklama