Hlavní obsah

Na hokejové zápasy s Německem se dvěma nováčky

PRAHA

Se dvěma nováčky vyrazí do dvou přípravných utkání s Německem česká hokejová reprezentace. Trenér Alois Hadamczik nominoval brankáře Lukáše Mensatora a útočníka Petra Kumstáta, dvojice z Karlových Varů ještě dres národního týmu v soutěžním zápase neoblékla. Odvety za zpackaný zápas na posledním mistrovství světa se hrají 29. a 30. srpna v Ústí nad Labem a Karlových Varech.

Článek

Vedle hráčů z domácí soutěže je v nominaci také osm legionářů z ruské, švýcarské, a švédské ligy. Mohlo jich být ještě více, ale některé ruské kluby se brání pustit do Česka své hráče. A to i přesto, že je termín zápasů oficiálně schválen Mezinárodní hokejovou fedrací (IIHF) a nemají kluby důvod klást reprezentačním trenérům v uvolňování hráčů žádné překážky.

"Pravidla mají platit pro všechny, budeme si u IIHF na postup ruských klubů stěžovat," řekl na tiskové konferenci v Praze generální manažer národního týmu Zbyněk Kusý. V nominaci tak například chybí obránce Miroslav Blaťák z Ufy, zájem měli trenéři také o útočníky Pavla Rosu a Ladislava Kohna. S uvolněním z Jaroslavle má trable i Zbyněk Irgl.

Varaďa a Pinc nastoupí jen v Ústí

Zvláštní situace je také u hráčů Vítkovic, kteří od 30. srpna startují na turnaji ve švýcarském Bernu a zavázali se přijet v nejsilnější sestavě. Proto chybí v nominaci útočník Petr Hubáček a obránce Michal Barinka, brankář Marek Pinc opustí národní tým po prvním utkání. Kouč Hadamczik s ním proto počítá do branky v duelu v Ústí nad Labem. Pouze jedno utkání by měl odehrát také Václav Varaďa ze švýcarského Langnau.

Patrik Štefan má uzavřenou předběžnou dohodu se švýcarským Bernem, ale do 11. září je připraven čekat na nabídky z NHL. Momentálně je proto ještě ve Spojených státech, nicméně proti Německu by chybět neměl. Obránce Radka Hamra připravil o nominaci otřes mozku.

Ústí nad Labem nebylo vybráno k prvnímu utkání české hokejové reprezentace v nové sezóně náhodou. "Pro fanoušky týmu, který nedávno postoupil do extraligy, je to taková odměna. Navíc by mohla vzhledem k blízkosti hranic přijet i spousta německých fanoušků," vysvětlil Kusý. "Vstupujeme do sezóny, která je pro nás velmi významná. Slavíme přece 100 let českého hokeje," dodal.

Nominace hokejové reprezentace na přátelská utkání s Německem:
Brankáři: Milan Hnilička (Liberec), Lukáš Mensator (Karlovy Vary), Marek Pinc (Vítkovice),
obránci: Martin Richter, Aleš Píša (oba Pardubice), Lukáš Zíb, Jiří Hunkes (oba Liberec), Vlastimil Kroupa (Třinec), Tomáš Žižka (Slavia Praha), Petr Čáslava (Čerepovec/Rus.), Zdeněk Kutlák (Ambri/Švýc.),
útočníci: Václav Skuhravý, Petr Kumstát (oba Karlovy Vary), Petr Sýkora, Tomáš Rolinek (oba Pardubice), Jaroslav Balaštík (Zlín), Petr Tenkrát (Kladno), Tomáš Netík (Sparta Praha), Jan Marek (Magnitogorsk/Rus.), Josef Straka (Čerepovec/Rus.), Zbyněk Irgl (Jaroslavl/Rus.), Václav Varaďa (Langnau/Švýc.), Ivan Huml (Mora/Švéd.), Patrik Štefan (Bern/Švýc.)
Program zápasů:
29. srpna, Ústí nad Labem:
17:30, Česko - Německo (ČT2)
30. srpna, Karlovy Vary:
17:30, Česko - Německo

Reklama

Související témata: