Hlavní obsah

Těžší ligu jsem ještě nehrál, má jasno reprezentační obránce Mozík. Ve Färjestadu získává herní jistotu

Martin KézrSport.czPrávo

S Färjestadem bojuje Vojtěch Mozík o čelo švédské ligy, klub z Karlstadu je teď v tabulce druhý jen bod za Luleou. Obránce, který odehrál i sedm zápasů v NHL za New Jersey a o Vánocích oslaví 27. narozeniny, si vysloužil reprezentační pozvánku na Channel 1 Cup.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vojtěch Mozík na tréninku české reprezentace.

Článek

Jak jste se hokejově zabydlel v elitním švédském klubu?

Hodnocení je pozitivní, i když těžší ligu jsem ještě nehrál. Každý zápas se intenzivně bruslí, všechny týmy hrají rychle a s obrovským důrazem. Už se nedivím, že ze Švédska teď odchází nejvíc hokejistů do NHL. Lákavé jsou mistrovské ambice Färjestadu, chtějí už jedenáctý titul.

Po letním příchodu z KHL jste si dokázal rychle zvyknout na odlišný styl?

Trenér měl se mnou trpělivost, přece jen v Rusku se hraje daleko víc s pukem. Možná bych sám od sebe čekal lepší bilanci než 1+6, ale plním hlavně defenzivní úkoly a posun je v tom, že se cítím se ve hře dost jistější. Po dvou letech ve Viťazu není Färjestad krokem zpátky.

Velká změna přišla i v životě?

Samozřejmě, šel jsem do lepšího. Je o mě krásně postaráno, s přítelkyní jsme dostali krásný byt, auto k dispozici. Na rozdíl od Podolsku sice nemám české televizní kanály, ale vystačím si s internetem. V týmu jsou jen další dva cizinci, Američan Blum a Kanaďan Latta, ale parta je skvělá. Pochytil jsem už i pár švédských slovíček, angličtinu ovládají úplně všichni.

Švédové nominovali z Färjestadu Rydahla, Lindqvista a Johanssona. Hecovali jste se?

Říkali mi, ať hraju v klidu a netrefím je někde u mantinelu. To jsem ale nemohl slíbit, v nároďáku nikoho nešetřím. Navíc začínáme v Plzni, kde jsem od jara 2015 nehrál, mám ale krásné vzpomínky na tři zdejší sezony a ve čtvrtek se přijedou podívat známí i rodina.

Reklama

Související témata: