Hlavní obsah

Proti Německu se v Ústí představí také Irgl

Pouze tři pětky a tři gólmany měl k dispozici na prvním reprezentačním srazu sezóny v Ostrově nad Ohří před dvěma přípravnými zápasy s Německem trenér českých hokejistů Alois Hadamczik. Po problémech s uvolněním se nakonec představí alespoň ve středečním duelu v Ústí nad Labem útočník Zbyněk Irgl z Jaroslavle, jenž se zapojí do tréninku až v úterý.

Článek

Z nominace chyběli vzhledem ke končícímu turné ve Švýcarsku pardubičtí Martin Richter, Aleš Píša, Petr Sýkora a Tomáš Rolinek, až večer se má připojit Václav Varaďa z Langnau. Kádr ještě rozšíří českobudějovický útočník Štěpán Hřebejk. Vedle Irgla a vítkovického gólmana Marka Pince totiž bude hrát pouze první utkání také Varaďa.

Skládání nominace nebylo jednoduché, protože ruské kluby dělaly potíže s uvolněním na přípravu. Pouze Čerepovec bez potíží pustil povolané Petra Čáslavu a Josefa Straku, ale Magnitogorsk neuvolnil Jana Marka, Omsk Pavla Rosu a Ufa Miroslava Blaťáka. A to i přesto, že si Český svaz ledního hokeje stěžoval.

Irgl si příjezd vyboxoval

"Posílali jsme na IIHF i ruskou federaci oficiální stížnost s citací směrnic ohledně uvolňování hráčů a uvidíme, jak to celé dopadne. Kluby mohou za podobný postup být potrestány pokutou, ale těžko říct, jestli se něco takového bude opakovat," řekl pro ČTK a deník Sport generální sekretář svazu Martin Urban, který nepředpokládá, že by při akcích Euro Hockey Tour měly být podobné potíže. Irglův příjezd na jeden zápas je výsledek kompromisního řešení. "Zbyněk si to spíše vyboxoval sám," dodal Urban.

Z původního výběru vypadl kvůli zdravotním potížím i zlínský forvard Jaroslav Balaštík a centr Patrik Štefan, který má smlouvu s Bernem, ale do 11. září ještě čeká v zámoří na nabídku z NHL. Navíc kvůli účasti Vítkovic na turnaji v Bernu, kde ostravský klub musel přislíbit start reprezentantů, nebyli pozváni Michal Barinka a Petr Hubáček. Dodatečně se tak dočkali před Hřebejkem také znojemský Martin Růžička, slávista Roman Červenka a nováček Jakub Langhammer ze Sparty.

Šance pro nováčky

Poté, co se liberecký turnaj o Pohár České pojišťovny přesunul z přelomu srpna a září na duben, zaplnila volný předsezonní termín dvouzápasová prověrka s přemožitelem České republiky na květnovém mistrovství světa v Moskvě. "Je otázka, jak je tento termín příznivý. V klubech vrcholí příprava a některé mají atraktivní turnaje. Na druhou stranu utkání hrát musíme, moc soupeřů, kteří chtějí, není," prohlásil Hadamczik.

"Z trenérského hlediska bych raději začínal až listopadovým turnajem Euro Hockey Tour. Musím ale respektovat program reprezentace. Utkaní musí být také proto, aby mohla reprezentace žít a dostala peníze od sponzorů," dodal trenér.

Příležitost předvést se mají členové širšího kádru. "Začíná nová sezóna, hráči se mohou ukázat. Pro mnohé mladé je to zkušenost, musí se vyhrát a ukázat, jestli se do mezinárodního hokeje patří," připojil reprezentační kouč. Má jasno, že ve středu v Ústí nad Labem bude chytat Pinc. "Druhý zápas nastoupí Hnilička a uvidíme, jestli se dostane do hry i Mensator," doplnil.

Růžička a Hřebejk až ve Varech

Dnes měl k dispozici na tréninku v Ostrově dvě formace, které nastoupí ve středu v Ústí nad Labem. Souhru si mohly nacvičit pětky Kroupa, Zíb - Kumstát, Skuhravý, Tenkrát a Hunkes, Kutlák - Netík, Huml, Langhammer. Společně byli na ledě ještě Čáslava, Žižka - Růžička, Straka, Červenka.

Dále by se ale měli připravovat ve formacích beci Čáslava s Píšou a Žižka s Richtrem, Straka by měl hrát centra Sýkorovi s Rolinkem a Červenka se zařadit do středu útoku mezi Irgla a Varaďu. Růžička s Hřebejkem figurují v Hadamczikových plánech až na čtvrteční odvetu v Karlových Varech.

Národní tým trénuje v pondělí a v úterý v Ostrově nad Ohří, ve středu se po rozbruslení přesune do Ústí nad Labem, kde se hraje od 17:30. Ve čtvrtek absolvuje už rozbruslení v Karlových Varech a zápas je na programu ve shodný čas.

Doplněná nominace českých hokejistů na přípravné zápasy s Německem:
Brankáři: Milan Hnilička (Liberec), Lukáš Mensator (Karlovy Vary), Marek Pinc (Vítkovice),
obránci: Martin Richter, Aleš Píša (oba Pardubice), Lukáš Zíb, Jiří Hunkes (oba Liberec), Vlastimil Kroupa (Třinec), Tomáš Žižka (Slavia Praha), Petr Čáslava (Čerepovec/Rus.), Zdeněk Kutlák (Ambri/Švýc.),
útočníci: Václav Skuhravý, Petr Kumstát (oba Karlovy Vary), Petr Sýkora, Tomáš Rolinek (oba Pardubice), Tomáš Netík, Jakub Langhammer (oba Sparta Praha), Martin Růžička (Znojmo), Petr Tenkrát (Kladno), Roman Červenka (Slavia), Štěpán Hřebejk (České Budějovice), Josef Straka (Čerepovec/Rus.), Václav Varaďa (Langnau/Švýc.), Ivan Huml (Mora/Švéd.), Zbyněk Irgl (Jaroslavl/Rus.).

Reklama