Hlavní obsah

Irgl se za poslední týden vydal z Jaroslavle do Čech hned dvakrát

OSTROV

Hokejový útočník Zbyněk Irgl z Jaroslavle sice české reprezentaci málem chyběl v přípravě na úvod sezóny proti Německu, ale nakonec se po kompromisním řešení představí alespoň v prvním středečním duelu v Ústí nad Labem. Šestadvacetiletý exvítkovický střelec se k týmu Aloise Hadamczika připojil v úterý pozdě večer a hned po utkání zase nabere směr Rusko. Cestování si Irgl za poslední týden užil dost, do Česka zamířil za krátkou dobu podruhé.

Článek

"Byl jsem doma pro víza, takže se takto otočím dvakrát tam a zpátky," řekl Irgl v rozhovoru pro ČTK. Stejně jako další ruské kluby nechtěla ani Jaroslavl svou novou akvizici na reprezentační akci pustit, ale nakonec po oficiální stížnosti Českého svazu ledního hokeje povolila. "Na základě tohoto papíru mě uvolnili," připojil Irgl.

V týmu jsou z Ruska už jen Petr Čáslava s Josefem Strakou, kterým Čerepovec nedělal potíže. Na západ Čech naopak nedorazili Jan Marek z Magnitogorsku, Pavel Rosa z Omsku či Miroslav Blaťák z Ufy. "Na nároďák jsem chtěl jet, ale nechtěl jsem to nějak lámat přes koleno. Bylo to na klubu. Nejsem tam nějakou dlouhou dobu a nemám tam pozici, že bych si mohl něco diktovat," řekl Irgl.

V novém působišti se dorozumívá prozatím anglicky

Jeho odchod do Jaroslavle se v létě táhl dlouhou dobu. Lokomotiv měl zájem, ale všechno se dořešilo až na konci července. Po měsíčním působení zatím Irgl nechce první dojmy ze svého druhého zahraničního angažmá moc rozebírat. "Myslím si, že hodně bude záležet na tom, jak začneme ligu. Podle toho se bude všechno odvíjet, jestli bude v klubu klid, nebo nějaké stresy," podotkl útočník, který byl na závěr uplynulého ročníku zapůjčen z Vítkovic do Davosu, jemuž pomohl ve švýcarské lize k titulu.

V Lokomotivu se zařadil do formace k ruskému reprezentantovi Ivanu Něprjajevovi. "Měl bych hrát s ním a Sašou Galinovem. Ivan je výborný hráč a Saša se pořád tlačí do branky. Snad nám to společně půjde," doufal Irgl. Zatím naráží v Rusku na jazykové problémy a dorozumívá se anglicky. Výhodu má v tom, že klub vede kanadský trenér Paul Gardner a v týmu je i jeho krajan Randy Robitaille. Navíc po dlouholetém působení v NHL zamířil do Jaroslavle Alexej Jašin.

Jaroslavl má do nové sezóny vysoké ambice

"Vůbec jsem se ruštinu neučil, takže je to pro mě nový jazyk. Sice je pár slovíček podobných a něco pochytím, ale abych se domluvil, to vůbec," okomentoval svůj boj s jazykovou bariérou. V Jaroslavli dostal Irgl byt a zatím byl v Rusku bez manželky Pavly a dvojčat Patrika a Denise. "Rodina by měla dorazit někdy, až začne liga. Ještě zjistím, jestli budu muset být na báze, nebo ne."

V současné době je stále na cestách. "Hned jak přiletím zpátky, tak budu dva dny v Jaroslavli a pak letíme na první ligový zápas do Novosibirsku. Jde to rychle za sebou," vyjádřil se k nabitému úvodu sezóny.

Ruská nejvyšší soutěž začíná v úterý 4. září a Jaroslavl má vysoké ambice. "Vyhráli jsme turnaj ve Švýcarsku, kde jsme hráli velmi dobře. Kluci jsou teď ještě na turnaji v Čerepovci, kde se nám nepovedl první zápas, ale druhý jsme vyhráli. Snad by to mohlo všechno klapat," dodal.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko