Hlavní obsah

Na Karjalu povezou hokejisté veskrze zkušený tým

Jirka G. NovákSport.cz

Po srpnových přátelských zápasech s Německem čeká českou hokejovou reprezentaci první turnaj nové sezóny. Od 8. listopadu se Češi představí na Karjala Cupu ve Finsku. Trenér národního týmu Alois Hadamczik proto v pondělí zveřejnil nominaci, v níž je jediným nováčkem obránce Filip Novák z Českých Budějovic. Vzhledem k přesunu turnaje v České republice až na duben, teprve Karjala Cup odstartuje nový ročník Euro Hockey Tour.

Článek

"Filip Novák si řekl o nominaci posledními výkony v extralize a v jeho prospěch mluvila také sehranost s Josefem Melicharem, který na jihu Čech působil," vysvětlil Hadamczik na tiskové konferenci v Praze výběr českobudějovického obránce. Účast víceméně zkušených hráčů v týmu podtrhl fakt, že kouč tentokrát nebyl spoután žádnými omezeními ohledně počtu hráčů z jednotlivých klubů extraligy.

Problémy mu tentokrát nedělaly ani ruské kluby, takže je v nominaci hned sedm hráčů ze superligy. Prozatím ale chybí Petr Čajánek, který do Ruska zamířil teprve nedávno. "S Čajánkem jsem zatím nemluvil, teď má asi starostí dost. Samozřejmě s ním ale do budoucna počítáme," tvrdil Hadamczik. Překvapivě v nominaci chybí dvojice z finského Kärpätu Oulu Michal Broš, Ondřej Kratěna.

Do Finska i s juniory

Hadamczik ale na prvním podniku Euro Hockey Tour nehodlá příliš experimentovat, také proto se spoléhá především na zkušené hráče. Chladným jej nechávají i momentálně skvělé výkony třineckého gólmana Martina Vojtka. "Jeho průměr je sice zajímavý, ale je třeba brát v úvahu, že jde prozatím jen o deset utkání v extralize. Duba jako mladý brankář potvrzuje stabilní výkonnost," vysvětlil, proč dal přednost brankáři pražské Sparty.

Národní tým odlétá do Finska ve středu 7. listopadu, den před utkáním s domácím týmem a na palubě budou i juniorské týmy do dvaceti a sedmnácti let, které hrají v zemi tisíce jezer své mezinárodní turnaje. Také mezi náhradníky reprezentace je pouze jeden nováček, útočník Jan Plodek z Liberce.

Nominace hokejové reprezentace na Karjala Cup 2007:
Brankáři: Milan Hnilička (Liberec), Tomáš Duba (Sparta)
obránci: Lukáš Zíb, (Liberec), Vlastimil Kroupa (Třinec), Tomáš Žižka (Slavia Praha), Petr Čáslava (Čerepovec/Rus.), Josef Melichar (Linköping/Švéd.), Filip Novák (Č. Budějovice), Miroslav Blaťák (Ufa/Rus.)
útočníci: Václav Skuhravý, Petr Kumstát (oba Karlovy Vary), Petr Sýkora (Pardubice), Jan Marek, Jaroslav Kudrna (oba Magnitogorsk/Rus.), Josef Straka (Čerepovec/Rus.), Zbyněk Irgl (Jaroslavl/Rus.), Václav Varaďa (Langnau/Švýc.), Roman Červenka, Jaroslav Bednář (oba Slavia Praha), Leoš Čermák, Václav Nedorost (oba Liberec), Jan Bulis (Chimik M.O./Rus.)
Karjala Cup 2007 - program:
8. listopadu:
Švédsko - Rusko
Česko - Finsko
10. listopadu:
Švédsko - Česko
Finsko - Rusko
11. listopadu:
Rusko - Česko
Finsko - Švédsko

Reklama