Hlavní obsah

Novák: Pozvánka do reprezentace je oceněním výkonů celého týmu

Necelé dva měsíce po premiéře v hokejové extralize by se mohl obránce Filip Novák z Českých Budějovic dočkat také debutu v seniorském reprezentačním výběru kouče Aloise Hadamczika. Pětadvacetiletý bek je v nominaci pro turnaj Karjala, který se jako první díl série Euro Hockey Tour hraje od 8. do 11. listopadu v Helsinkách.

Foto: HC MOUNTFIELD/Tomáš Kulhánek

Obránce HC MOUNTFIELD Filip Novák (vlevo) v debatě se spoluhráčem Kamilem Brabencem.

Článek

Novák měl z pozvánky neskrývanou radost. "Určitě jsem hodně potěšený, že jsem byl pozvaný a trenéři si všimli mých výkonů, ale ty vycházejí především z dobrých výkonů celého týmu," řekl v pondělním rozhovoru s ČTK. Zpráva ho překvapila. "Že jsem v nominaci, mi volal agent Henyš, ale zastihlo mě to ještě v posteli. Dneska jsem si trochu přispal," uvedl s pousmáním Novák.

V nominaci je jediným zástupcem jihočeského týmu, spoluhráči Sičák, Hřebejk a Hübl jsou mezi náhradníky. "Bylo tam v tom nějaké hecování, ale mohl jet opravdu kdokoliv z nás," připustil Novák.

Reprezentace byla jedním z hlavních lákadel, proč se poté, co ho Columbus poněkud nečekaně vykoupil ze smlouvy, rozhodl v létě po osmi sezónách v zámoří vrátit do Evropy. "Hrálo to velkou roli, když jsem se vracel, protože hráči ze zámoří se těchto akci zrovna moc neúčastní," zdůraznil Novák. Reprezentační dres si přitom už vyzkoušel, to ale bylo v mládežnických kategoriích do 18 a 20 let.

Podle Nováka jde jeho hra nahoru 

Českobudějovický rodák však možná ani sám nedoufal, že se mu přání splní tak rychle. "Všechno záviselo na tom, jak budu hrát. Už jsem si docela zvykl, ale zpočátku jsem se rozkoukával a nebylo to nic moc," uznal 64. hráč draftu v roce 2000, kdy si ho vybrali newyorští Rangers. "Problém jsem měl hlavně s načasováním všeho včetně přihrávek. Byl jsem všude, a přitom vůbec nikde," popisoval Novák. Širší kluziště však na vině nebylo. "To bylo náročnější na kondici, ale jinak to bylo především systémem hry a mentalitou."

Novák, jenž má na kontě 17 utkání v prestižní zámořské soutěži za Ottawu a Columbus, by si rád vydobyl dlouhodobější důvěru stavitelů reprezentace. "Záleží jen na mně, jak budu hrát. Od toho se to bude odvíjet," prohlásila opora českobudějovické obrany.

O cíli pro nejbližší období měl Novák jasno. "Především musíme s týmem vyhrát proti Ústí. Měli jsme maličkou krizi, snad už jsme ji však překonali," řekl. "A já sám bych si přál ukázat v co možná nejlepším světle na Karjale," uzavřel zadák, jenž si v tomto ročníku extraligy připsal 17 startů, vstřelil dva góly a na kontě má osm plusových bodů za účast na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách.

Reklama