Hlavní obsah

Oslabená hokejová reprezentace se sešla v Praze, vypadl i Kudrna

PRAHA

Ještě několik desítek minut před pondělním podvečerním tréninkem musel trenér českých hokejistů Alois Hadamczik řešit problémy s nominací na turnaj Karjala v Helsinkách. K řadě omluvenek přibyl během srazu útočník Jaroslav Kudrna z Magnitogorsku, jehož vyřadil ze hry pásový opar. Dodatečně byl nominován slávista Marek Tomica, který se k týmu připojí až v úterý.

Článek

"Kudrna byl na kožním, lékař ho vůbec nepustil ani do kabiny, aby to další hráči nedostali," řekl Hadamczik novinářům. "Samozřejmě to mrzí. Těšil jsem se po roce na návrat do reprezentace a zahrát si jiný hokej. Ale přivezl jsem si tuto infekční chorobu. Mám to na půlce hlavy, svrbí to a bolí. Doktor mi napsal prášky a mastičky. Připadá mi, že to tam mělo v Magnitogorsku více lidí, asi je to z ručníků na střídačce," prohlásil Kudrna, který se na srazu jen mihl.

Hadamczik si před týdnem po zveřejnění nominace přál, aby výběr nemusel měnit, ale opak se stal pravdou. Nejdříve vypadli z týmu Jan Bulis z Chimiku Moskevská oblast a liberecký Václav Nedorost, místo nich byli povoláni pardubický Tomáš Rolinek a Petr Hubáček z Vítkovic, který ale kvůli střevním potížím v pátek ani v neděli nehrál.

Hubáček se tak trenérům omluvil stejně jako kanonýr Petr Sýkora z Pardubic pro potíže s kotníkem, slávistický zadák Tomáš Žižka (natažený přitahovač) a třinecký Vlastimil Kroupa (nastřelený kotník). Nově byl do mužstva zařazen sparťan Tomáš Netík, další útočník Štěpán Hřebejk z Českých Budějovic, do obrany jeho spoluhráč Vladimír Sičák a Angel Krstev z Liberce. Juniorský mistr světa z roku 2000 je spolu s českobudějovickým Filipem Novákem a Tomicou v reprezentaci nováčkem.

Krstev i Tomica přišli pro svůj důraz

Tomica byl v hledáčku již delší dobu, ale vyřadily jej zdravotní potíže. Dočkal se až nyní. "Je platný do defenzivy, Slavia hraje velmi dobře a máme v týmu teď tři slávistické útočníky," vysvětlil Hadamczik, proč vybral šestadvacetiletého juniorského mistra světa z roku 2001. I Krsteva vybral z klubu, který hraje na špici. "Vypadli Kutlák, Platil, Žižka, Kroupa a hledali jsme někoho, kdo hraje důrazně."

Hadamczik chápe, že zdravotní potíže hráčů nelze ovlivnit. "Když se podívám na začátek nominace a současnost, tak je to bez jedenácti hráčů. A to je slušná porce. Doufám, že už je to konečná nominace," řekl Hadamczik, jehož rozzlobilo jednání pardubického trenéra Miloše Říhy. Ten žádal volno pro pardubické hráče, z nichž je nakonec v kádru jen Rolinek.

Vedle Tomici dnes chyběl na tréninku také útočník Václav Varaďa ze švýcarského Langnau, jenž dorazí do Prahy až pozdě večer, a Josef Melichar. Zadák švédského Linköpingu ještě v pondělí hraje ve švédské lize duel proti Skelleftee a k týmu se připojí až ve středu ve finské metropoli.

Český tým bude trénovat v T-Mobile Aréně v úterý před polednem, o den později zamíří do Helsinek, kde jej čeká vpodvečer příprava v Hartwall Aréně. Do prvního dílu Euro Hockey Tour vstoupí Hadamczikův výběr ve čtvrtek v 17:15 proti domácímu Finsku, v sobotu nastoupí proti Švédsku a v neděli proti Rusku.

Nominace českých hokejistů na turnaj Karjala v Helsinkách:
Brankáři: Tomáš Duba (Sparta Praha), Milan Hnilička (Liberec),
Obránci: Filip Novák, Vladimír Sičák (oba České Budějovice), Lukáš Zíb, Angel Krstev (oba Liberec), Petr Čáslava, Josef Hrabal (oba Čerepovec/Rus.), Josef Melichar (Linköping/Švéd.), Miroslav Blaťák (Ufa/Rus.),
Útočníci: Roman Červenka, Jaroslav Bednář, Marek Tomica (všichni Slavia Praha), Václav Skuhravý, Petr Kumstát (oba Karlovy Vary), Leoš Čermák (Liberec), Tomáš Rolinek (Pardubice), Štěpán Hřebejk (České Budějovice), Tomáš Netík (Sparta Praha), Jan Marek (Magnitogorsk/Rus.), Josef Straka (Čerepovec/Rus.), Zbyněk Irgl (Jaroslavl/Rus.), Václav Varaďa (Langnau/Švýc.).

Reklama