Hlavní obsah

Říha má potíže, přes souhlas klubu nechtěl uvolnit reprezentanty

Pardubický trenér Miloš Říha si zadělal v klubu na potíže. V rozporu s postojem svého zaměstnavatele se snažil, aby trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik i slovenského národního týmu Július Šupler nenominovali hráče Moelleru na nadcházející akci. Podle generálního manažera Pardubic i české reprezentace Zbyňka Kusého to bude mít pro Říhu dohru.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Hokejový trenér Miloš Říha.

Článek

Šupler požadavku vyhověl a na Německém poháru se Slovensko představí bez brankáře Jána Lašáka a útočníka Radovana Somíka. Hadamczik však na účasti nejproduktivnějšího hráče i nejlepšího střelce extraligy Petra Sýkora i dodatečně povolaného Tomáše Rolinka trval. Sýkora se nakonec omluvil kvůli potížím se zády, Rolinek na sraz v Praze dorazil.

Sýkorova neúčast Hadamczika mrzí. "Je to nepříjemné, protože má velkou formu. Myslím si, že své sehrál i tlak Pardubic, které se vyskytly v situaci, kdy mají hodně zraněných hráčů," řekl Hadamczik novinářům. Před nominací prý se Sýkorou mluvil a pardubický kanonýr byl připravený hrát. "Nesčetněkrát mě bombardoval trenér Říha, ale já se musím dívat na to, že zastupuji český tým. Já se v tom babrat nebudu. Budu pracovat s hráči, které mám."

Tlak trenéra Říhy byl enormní

Sýkora má potíže se zády dlouhou dobu. V srpnu při přátelských zápasech s Německem v týmu nechyběl a nastupoval dokonce s kapitánským 'céčkem.' "Jestliže mi pak hráč zavolá a omluví se, já k tomu můžu přistoupit jen tak, že to respektuji a nominuji dalšího hráče. Říkal, že ho bolí záda. Má potíže od středy, hrál se sebezapřením, celý týden nebude trénovat a tři utkání za sebou zvládnout nemůže," uvedl Hadamczik. "Já bych v tom neviděl úmysl, ale jen mě překvapuje, že ten tlak trenéra Říhy, aby nikdo z Pardubic nejel, byl enormní," konstatoval.

Náznaky, že by se mohl omluvit, byly podle Hadamczika i u Rolinka. "Po telefonátu s ním jsem se dozvěděl, že bude ráno u lékaře a večer se bude hlásit na tréninku," prohlásil reprezentační trenér. Nechce se smířit s tím, že hráči v klubech hrají, září a po nominaci do národního týmu se omluví. "Říha volal několikrát. Vyčítal mi, že mu Šupler vyhověl a já nechtěl."

Hadamczik prý chápe, že úřadující vicemistr má po těžkém rozjezdu a řadě zápasů venku na úvod sezóny potíže a pohybuje se na jedenáctém místě. I při rozsáhlé marodce ale podle něj takovému přání nejde vyhovět. "Chápu Miloše, že Pardubice nemají optimální pohodu. Český hokej se prezentuje ve světě. Nechtěl pochopit, že já mu nedovolím nechat tady dva hráče odpočívat. Marně jsme se mu snažil vysvětlit, že nemůžu říct: 'Pardubice mají zraněné hráče a já nechám dva hráče doma," dodal.

Šlo o Říhovu aktivitu, pro klub nepřijatelnou

Kusý, Říhův nadřízený v klubu, se ohradil proti tomu, že by klub dělal jakékoliv kroky k tomu, aby hráči nereprezentovali. Označil to za Říhovu aktivitu, pro klub nepřijatelnou. "Já jsem to ani nevěděl. My jsme se o tom, že Miloš komunikoval s trenéry obou reprezentací, dozvěděli až ex post. V případě, že měl zájem uvolnit hráče z reprezentačního týmu, tak od nás slyšel zcela jednoznačně, že my jako klub s tím souhlasit nebudeme," uvedl Kusý.

Podle něj záleží vždy na osobním rozhodnutí hráče a jeho zdravotním stavu. "Hráči mají právo startovat za národní tým. Když se rozhodne, že nejde, je to jeho věc. Nechci se dostat do situace, abych já, když se rozhodnou, že nepojedou, to řešil z nějaké pozice osobního konfliktu," prohlásil. Podle něj je právo reprezentovat svaté. "Ať jsem byl v klubu nebo v reprezentaci na jakékoliv pozici, podporoval jsem to. A to byly doby, kdy jsme měli třeba deset, dvanáct hráčů v českém týmu a čtyři ve slovenském."

Říhovo jednání bude řešit vedení Moelleru

Říhovo jednání prý bude mít v klubu dohru a bude ho řešit vedení Moelleru. "Tohle si trenér nesmí dovolit. Já jsem mu řekl, že s jeho postupem souhlasit nebudeme, jsou daná jasná pravidla a my jako klub je budeme dodržovat. Nejsou to jeho soukromá pravidla," zlobil se Kusý a přemýšlí, co vedlo Říhu k takovému jednání. "Asi současná situace týmu, kdy má osm zraněných."

O přání trenéra v klubu prý věděli, ale postavili se již dříve proti němu. "Miloš o tom mluvil, byl u toho i náš prezident, ale řekli jsme mu, že nic takového dělat nebudeme. Reprezentace je dost důležitá věc na to, abychom jí všichni věnovali dostatečnou pozornost a tato jeho aktivita je pro mě absolutně nepřijatelná," řekl Kusý. "Nemůže mě trenér dostávat do situace, kdy si pak připadám jako pitomec."

Podle Kusého Říhovo jednání překrylo i opravdové potíže, které Sýkora se zády má. "Petr pravidelně v Pardubicích odchází z tréninku dřív. Možná to chtělo řešit s omluvenkou dříve. Milošův zásah byl nešťastný a vyvolává spekulace, které se mi vůbec nelíbí," vyjádřil se Kusý. "Bavit se o výkonnosti hráčů mezi sebou trenéři můžou, ale nebudu souhlasit, aby jakýkoliv trenér tlačil na hráče, aby se nezúčastňoval reprezentační akce. My jsme v klubu v těžké situaci, ale nesouvisí to s tím, že hráči nemohli reprezentovat," dodal Kusý.

Reklama