Hlavní obsah

Čáslava si v Čerepovci zvyká na „ocelové město“

PRAHA

Dva měsíce prvního zahraničního angažmá už má za sebou obránce hokejové reprezentace Petr Čáslava. V sestavě ruského týmu Severstal Čerepovec se zabydlel, chyběl jen ve třech zápasech. „Zatím všechno probíhá k mé spokojenosti,“ řekl Čáslava Sport.cz po úterním tréninku českého národního týmu v Praze, kde se připravuje na turnaj Karjala ve Finsku.

Článek

Přechod do cizího prostředí měl bývalý obránce Pardubic usnadněný také díky dalším třem českým hráčům, kteří v týmu Čerepovce působí. „S Pepou Hrabalem jsme společně v obranné dvojici odehráli skoro všechny zápasy. Hráli jsme většinou spolu i s dalšíma českýma klukama, chodili na přesilovky a oslabení. Trenér teď ale zkoušel sestavu trochu prohazovat, tak uvidíme, co bude dál,“ přemýšlí. V týmu hrají také útočníci Miloš Hořava a Josef Straka.

O týmu měl ještě před odchodem z Čech informace od Aleše Píšy a Dušana Salfického, samotný Čerepovec jej ale zatím moc nenadchl. „Prošel jsem si město, ale zatím toho k poznávání moc není. Je to takový velký Litvínov, jen továrna a nic moc okolo.“ V Čerepovci sídlí druhá největší ruská ocelárna Severstal, která je také hlavním sponzorem hokejového klubu.

Zábava? Na večeři nebo na bowling

Také proto za ním bude manželka Petra s dcerou Karolínou jezdit méně, než by si všichni přáli. „Teď zrovna za mnou byly, přijedou zase za měsíc. Mohly by jezdit víc, ale s malou je to ještě těžké. Navíc tam ani nejsou úplně ideální podmínky na nějaký takový rodinný život,“ trápí Čáslavu.

Bez rodiny se snaží zabavit, jak se dá. „Většinou zajdeme s českýma klukama někam na večeři. V celém městě jsou snad tři restaurace, takže máme usnadněný výběr,“ směje se. „Občas jdeme také na bowling nebo hrajeme karty. Rád si taky zahraju něco na počítači nebo komunikuji s kamarády přes internet,“ popisuje, jak tráví volný čas bez hokeje.

Na Karjalu jedou pouze Češi

Čerepovec před sezónou investoval do nových posil hodně peněz, jenže zatím mu v tabulce superligy patří až devátá pozice. „Cíl je být do osmého místa. Teď jsme pár zápasů prohráli a spadli jsme na devátou příčku. Ale snad to bude lepší,“ věří český obránce, jenž se snaží co nejvíce komunikovat v ruštině a dokonce už má za sebou i první rozhovor pro klubový web. „Co potřebuji, tak se domluvím. Rozumím všemu, jen vyjadřovat se v ruštině mi ještě trochu dělá problém,“ přiznává.

Největšími hvězdami týmu jsou bývalí reprezentanti Andrej Kovalenko a Dmitrij Juškjevič, oba se zkušenostmi z NHL. Hodně za sebou toho má i zkušený obránce Dmitrij Krasotkin. „Juškjevič je super hráč i člověk, to samé Krasotkin. Jsou to hlavní lídři týmu,“ tvrdí Čáslava. Ani jeden z nich se však do současné sborné nevešel, z Čerepovce míří na Karjalu pouze Češi Čáslava, Hrabal, a Straka. „Jenom dva kluci jeli na turnaj dvacítek. Ale nikdo nám nedával najevo, že by nám spoluhráči záviděli. Jsou rádi, že budou mít volno,“ usmíval se na závěr Čáslava.

Reklama

Související témata: