Hlavní obsah

Pro tým odvedu maximum, hlásí reprezentant Varaďa

V úterý dopoledne se v pražské T-mobile Aréně sešla naposledy před odletem na turnaj Karjala Cup ve Finsku česká hokejová reprezentace. Jeden z mála krajánků, kteří v Helsinkách navléknou reprezentační dres, útočník Václav Varaďa nabídku trenéra Hadamczika čekal. "S trenérem jsem už předběžně mluvil, není to pro mne nic nového," řekl v rozhovoru forvard švýcarského Lugana.

Článek

Jak jste spokojený s posledním tréninkem před odletem do Finska?

To se uvidí ve čtvrtek. Snad ano. Kluci toho mají také během sezóny hodně. Trénovali jsme spíše systém hry. Trénink nebyl ani tak těžký, jako spíše zaměřený na taktiku.

Na tréninku jste hrál ve formaci se Zbyňkem Irglem a Janem Markem, což je podle jmen velice silná lajna. Jak si na ledě rozumíte?

Byl to pouze trénink. Kluci jsou oba podobné typy. Jsou rychlí s mají dobrou střelu a oba jsou určitě spíše ofenzivní hráči. Uvidíme. Podle jmen se to nedá hrát.

Bránění tedy zbude na Vás?

Tak to uvidíme, snad ne (smích).

Kdo bude tedy bránit? Snad nebudete hrát všichni jen dopředu?

Budu nejspíš první vzadu, ale doufám, že to nebudu nahánět dopředu já první a do obrany také já první. Snad nám to půjde. Čekají na nás tři těžké zápasy s kvalitními soupeři.

Berete reprezentační přestávku jako zpestření sezóny?

Přesně tak. Je to tak trochu dovolená. Přesto to samozřejmě beru pracovně, ale je to příjemné oživení sezóny.

V švýcarské lize nastupujete za Langnau pravidelně. Čekal jste tedy, že Vás trenér Hadamczik povolá do reprezentace?

Trochu jsem to čekal. Už jsem předběžně mluvil s trenérem a věděl jsem, že nabídka by měla přijít. Pro mne to není nic nového.

V lize jste nastřílel pět gólů a máte devět asistencí, jste se svým výkonem spokojený?

Docela ano. Jako týmu nám to šlape. Cíle jsou na play-off. Zatím hrajeme mezi čtvrtým a pátým místem, takže jsem určitě spokojený.

Musel jste se v Langnau hodně přizpůsobovat?

Ani ne. Spíše to bylo jenom o tom, najít vhodné spoluhráče, se kterými si na ledě budu vyhovovat. Nyní hraji s jedním veteránem (Zeiter - pozn. redakce) a na křídle se to točí. Trenér mně maximálně využívá ve všech situacích, na oslabení i přesilovky. Očekávání, s nimiž jsem do týmu přicházel, se splnila. Někdy toho mám však plné „kecky“.

Nebudete tedy před zápasy reprezentace unavený?

Určitě ne. I když se tam hraje systémem úterý-pátek-sobota nebo úterý-pátek-neděle, tak po zápase je hodně rehabilitace a volna. Tréninky také nejsou tolik náročné. Cítím se dobře.

S kým si v týmu Langnau nejvíce rozumíte?

Moc těch kluků neznám. Většina je mladší než já. Nevyhledávám příliš skupiny. Jsme jedno mužstvo a musíme spolu vycházet. Je nás tam pětadvacet. Nevidím to tak, že bych si s někým rozuměl více a s někým méně.

Ve švýcarské lize působí dost Kanaďanů a Američanů. Jde srovnat švýcarská liga, co do tvrdosti, se zámořskou NHL?

Švýcasrká liga je spíše podobná české extralize. Pískají se veškeré fauly hokejkou a zákeřné fauly.

Viděl jste nebezpečné zákroky na McAmmonda či Bergerona, které v NHL rozvířily debatu o udělování trestů za útok na hlavu protihráče?

Ano, ty zákroky jsem viděl a myslím, že na McAmmonda to byl velmi nebezpečný faul. Na Bergerona si nemyslím, že to bylo tak vážné. Přesto z toho vyvázl dost špatně, ale úmysl zranit hráče tam od Jonese nebyl.

Myslíte někdy na návrat do NHL?

Nevím, zatím jsem o tom neuvažoval. Pro mne je podstatné, že jsem ve Švýcarsku podepsal na dva roky a líbí se mi tam.

Přesto, nemrzí vás, že si nemáte v Langnau možnost promluvit s někým česky?

Ani mi to nechybí. V loňské sezóně jsem hrál v Davosu, kde byl Josef Marha a stejně jsme toho moc nenamluvili. Taky to mezi námi nějak neklaplo. Jako bychom byli každý z jiné země. Osobně mi to ale nevadilo.

Máte ve Švýcarsku čas na nějaké mimohokejové aktivity?

Párkrát jsme byli kousek u Bernu. Čas trávíme společně s přítelkyní. Je tam také nádherná příroda.

V Davosu jste byl zvyklí na výbornou diváckou kulisu, je taková i v Langnau?

V Davosu bylo skvělá atmosféra jen, když přijely velké týmy. V Langnau je kapacita stadiónu kolem šest a půl tisíce míst a průměrně na nás chodí šest tisíc fanoušků. Máme druhou nejvyšší návštěvnost hned po Bernu. Doma jsme odehráli deset zápasů a jen jeden jsme prohráli. K nám se nejezdí vyhrávat. Přirovnal bych to k bývalým časům ve Vsetíně, kdy celý zimák fandí. Langnau je asi deseti tisícová vesnička a když všichni ti „sedláci“ přijdou na hokej, tak se tam soupeřům těžko vyhrává (smích).

Když jste se zmínil o Vsetínu, sledoval jste kauzu vyloučení Vsetína z ligy?

Trošičku jsem to sledoval. Pro ty kluky, co měli podepsané smlouvy, to muselo být hrozné. Přišli o práci a fanoušci o hokej.

Je překvapením, že hraje Langnau špici tabulky?

Určitě. I švýcarský tisk o tom píše. Máme za sebou 21 zápasů, tedy téměř polovinu a jsme na pátém místě. Naopak velké celky jako například Lugano, které má mnohem větší rozpočet, jsou dole a musí pořádně zabrat, aby se vůbec dostaly do play-off. Všichni nás považují za „černého koně“. Snad se nám to podaří.

Na jakého soupeře se těšíte na turnaji Karjala nejvíce?

Bude to celkově těžký turnaj. Rusové, Švédové i Fini mají silná mužstva a jsou velmi dobře připravení. Bude to pro nás těžký test.

Uvědomujete si, že jste jeden z nejzkušenějších hráčů v týmu a měl byste být tahounem?

Všichni, co mě znají, tak vědí, že nedám dva tři góly za zápas a bodování vést nebudu. Odvedu ale maximum pro tým v obraně a snažím se vyburcovat mužstvo tím způsobem, jakým hraji, spíš než bych dával hodně gólů. Cítím, že jsem v týmu jeden z nejstarších, ale mou roli to výrazně neovlivní.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články