Hlavní obsah

Dvacítce chybí na turnaji Květoň

PRAHA

Ostrý test před světovým šampionátem, který začne už za sedm týdnů v Pardubicích a Liberci, podstoupí čeští hokejisté do 20 let na Turnaji čtyř zemí ve Vaase. Dnes tam hrají s domácími Finy, o víkendu pak s Ruskem a Švédskem.

Článek

Kouč Miloslav Hořava se musí obejít nejen bez hráčů působících v cizině, ale na poslední chvíli z nominace vypadl i nejproduktivnější z hokejistů této věkové kategorie v extralize, třinecký Květoň. „Má bohužel problémy s rukou, chodí celý týden na rehabilitace,“ říká trenér, podle něhož proces hledání hráčů už přechází do fáze konsolidace týmu.

„Chceme vidět, jak obstojí v konfrontaci s evropskou špičkou,“ tvrdí Hořava, který přiznává, že řada hráčů z aktuální sestavy se objeví i na šampionátu.

„V nejvyšší domácí soutěži dospělých docela pravidelně nastupují Růžička, Zohorna, Szturc, Kuběna, občas i Kubalík či Ondráček,“ vypočítává kouč s tím, že z domácích zdrojů je vedle nominovaných ve hře kladenský útočník Kazatel, možná i litvínovský Maxa a obránce Suchý ze Sarezy.

„Pozorně taky sledujeme, jak si vedou naši kluci v zámoří,“ říká Hořava s tím, že ze severoamerických juniorských soutěží nechce brát hokejisty, kteří nejsou lepší než ti z domácích klubů. „Ze zámoří vezmeme jen úplnou špičku.“

Start na šampionátu by se z krajánků mohl týkat brankářů Neuvirtha (Plymouth) a Kováře (Oshawa), obránců Prokopa (Shawinigan) se Štichem (St. John) a útočníků Voráčka (Halifax), M. Látala (Prince Edward Island), Stielera (Swift Current), Bartka (Brandon) i nyní aktuálně zraněného Frolíka (Rimouski). „Chtěli bychom určitě i Tlustého, který se ale letos objevil už i v NHL, ale s jeho uvolněním může Toronto dělat problémy,“ tuší Hořava.

Nominace ČR do 20 let:
Daneček (Třinec), Cikánek (Kladno) – Višňák, Jebavý (oba Slavia), Kajínek (Liberec), L. Martinec (Plzeň), Bořuta (Zlín), Kundrátek (Třinec), P. Zíb (Č. Budějovice), Kubát (Litvínov) – Kubalík (Plzeň), Strapáč, Szturc (oba Vítkovice), Kuběna (K. Vary), Hampl (Třinec), V. Růžička, Sklenář (oba Slavia), Ondráček (Zlín), Zohorna, Semorád (Pardubice), R. Meidl (Olomouc), Valský (Kladno).

Reklama