Hlavní obsah

Duba chce zapomenout na Rusko, v hale bude mít vydatnou podporu

HELSINKY

Hokejový gólman Tomáš Duba by si rád vylepšil své reprezentační zážitky v helsinské Hartwall Areně. V sobotu bude proti Švédsku podruhé v kariéře hájit branku českého národního týmu a po třech letech se vrací na stejné místo, kde proti Rusku při svém debutu opustil po dvou třetinách scénu s pěti obdrženými brankami. Sparťanský hokejista, který si v létě vzal svou finskou přítelkyni Hannu, bude mít v manželčině rodné zemi v hledišti vydatnou podporu.

Článek

Divákům se nabídne zajímavá podívaná. Dubu bude podporovat asi desítka Finů ve sparťanských barvách. "Koupili si v Čechách dresy s mým jménem, takže tady budou nějací fanoušci Sparty, kteří budou fandit finsky České republice," usmíval se Duba při rozhovoru pro ČTK a Český rozhlas.

Podporu mu slíbili od léta už příbuzní právě na svatbě v Česku. "Říkali, že pokud se dostanu do nároďáku, přijedou se na Karjalu podívat. Většina je z okolí Tampere a dorazí i tchán z Lappeenranty. Ten bude mít určitě notýsek a zapisovat si, protože je hokejovým trenérem," popsal Duba složení rodinné výpravy.

Dvojnásobný juniorský mistr světa doufá, že nejen jim, ale i všem ostatním konečně ukáže své opravdové umění. Zatím jsou jeho reprezentační statistiky poznamenány jediným vystoupením, po němž skončil s průměrem 7,5 gólu na zápas a úspěšností zákroků 77,27 procenta. "Je pravda, že se mi ten zápas tenkrát nepovedl, a doufám, že to teď odčiním," přeje si Duba.

Duba: Jsem rád, že mohu chytat proti Švédsku

Ocenil, že nastoupí proti Švédsku a nikoliv proti Rusku. "Jsem hrozně rád, že to pan Hadamczik zvolil takto a nemusel jsem chytat opět proti Rusům, kteří v podvědomí asi byli víc. Švédové jsou přeci jen jiné mužstvo. Můžu se soustředit na jiný zápas a já doufám, že si tu obnovenou premiéru užiju, pomůžu mužstvu a uděláme dobrý výsledek," vzhlíží k sobotě gólman, který v roce 2001 stanovil s průměrem 1,14 gólu na utkání historický rekord šampionátu hráčů do dvaceti let.

Je mu ale jasné, že se myšlenkám na tři roky starý nevydařený debut úplně nevyhne. "Strašit to snad nebude, ale samozřejmě, že to občas probleskne. Je to stejný stadión, stejný turnaj, ale budu se snažit chytat jinak. Je to už tři roky a jsem přeci jen zkušenější brankář," navázal šestadvacetiletý sparťanský odchovanec.

V sezóně výluky v NHL byl nominovaný jako hráč Plzně, kde byl na hostování ze Sparty, podobně jako předtím ve Znojmě či dva roky ve finském klubu SaiPa Lappeenranta. Následovalo ještě roční působení ve švédském Leksandu a krátké angažmá v TPS Turku, než se dočkal před rokem šance ve Spartě. Důvěru splatil vychytaným titulem. "Je to přirozený vývoj brankáře a každý rok je znát. Třeba od loňska jsem udělal ještě trošku kus práce, takže doufám, že to teď v zápasech budu schopný prodat," konstatoval Duba.

Tenkrát jsem byl bažant, vzpomíná Duba

Na duel s Ruskem má rozporuplné vzpomínky. Je rád, že si mohl zachytat proti současným hvězdám NHL Iljovi Kovalčukovi, Alexandru Ovečkinovi či Maximu Afinogenovovi. Na druhou stranu si uvědomuje, že mu možná tehdejší vystoupení sebralo možnost dřívější rozšíření bilance v národním týmu. "Tenkrát jsem byl velký bažant a měl jsem možná smůlu, že byla stávka. Kdyby ten jejich výběr byl třeba slabší, tak bych zápas třeba dochytal a už se v reprezentaci objevil víckrát. Teď už nemá cenu nad tím spekulovat," prohlásil.

Jeho výzvou je Švédsko a pokoření soupeře, s kterým se v poslední době české reprezentaci nedaří. "Hrají hokej trošku podobný našemu, hodně kombinační a umí se s pukem mazlit. Ale zároveň jsou Švédové důrazní a rychlí. Není tu Forsberg, ale určitě je to kvalitní mužstvo," dodal gólman, jehož v NHL draftoval v roce 2001 Pittsburgh.

Reklama

Související témata: