Hlavní obsah

Hokejisté věřili, že na Švédy měli, ale rozhodlo časté oslabení

HELSINKY

Čeští hokejisté litovali, že se jim nepodařilo vylepšit špatnou bilanci nyní už dvanácti porážek z posledních třinácti zápasů se Švédy. Podle jejich názoru byli v sobotu výběru Tří korunek vyrovnaným soupeřem, ale o lepší výsledek se připravili zbytečným vylučováním. Soupeř vstřelil při výhře 4:2 první dvě branky v přesilovkách a oslabení pak v závěru nepustila svěřence Aloise Hadamczika do tlaku.

Článek

"Určitě to byl dvě třetiny vyrovnaný zápas. Mohli jsme strhnout vítězství i na naši stranu, ale bohužel kvůli nedisciplinovanosti měli Švédové přesilovky. V nich nás přehrávali, dostávali se do tempa a dali z toho i góly," řekl novinářům po utkání útočník Leoš Čermák. "Když jsme to ve třetí třetině stáhli o jeden gól, tak jsme mohli zkusit vyrovnat, ale sérií oslabení jsme se ani nedostali k žádnému tlaku."

Liberecký útočník v 23. minutě vyrovnal na 1:1, když se po přihrávce Josefa Straky zblízka prosadil a v jedenáctém reprezentačním startu slavil premiérový gól. "Samozřejmě jsem měl radost, ale když jsme prohráli, tak to tolik netěší. Určitě bych to vyměnil za vítězství," líčil Čermák své smíšené pocity.

Švédy nasměrovala k vítězství druhá využitá přesilovka. "Hráli je na jeden dotek. Možná jsme byli trošku pasivní, protože oni v přesilovce dost bruslili, měnili si místa a špatně jsme si přebírali hráče," hledal Čermák důvod, proč se nepodařilo ubránit oslabení stejně úspěšně jako proti Finsku.

Naději na úspěch ještě vykřesal v 46. minutě Tomáš Rolinek, který proměnil přesilovku pěti proti třem. "Byla tam výborná práce celé pětky a skvělá nahrávka Honzy Marka. Byl to spíš jeho gól, protože mi to dal do prázdné brány," vrátil se pardubický útočník ke své druhé trefě na turnaji. Litoval, že k obratu pak nedošlo.

"Dneska jsme hráli výborně, i když výsledek je pro nás špatný a jsme zklamaní. Proti Švédům se hraje špatně a nikdy jsme nepředvedli tak dobrý výkon, že by ten zápas byl tak vyrovnaný jako dneska," komentoval poslední neúspěchy se Švédy Rolinek, který před rokem v Sazka Areně při výhře 5:4 chyběl.

Rozhodly přesilovky, shodovali se hráči

Podle něj bylo těžké se prosazovat, když Švédové vedli. "Jsou hodně takticky vyspělí, mají výborně zorganizovanou obranu, a když vedou o gól, hrají jednoduše," uvedl Rolinek. "Navíc jsme byli hodně vylučování a na konci jsme si nemohli vytvořit žádný tlak, protože jsme šli znovu do oslabení," dodal Rolinek.

Gólman Tomáš Duba se vrátil do reprezentační branky po třech letech opět v Hartwall Areně. Zápas se mu vydařil daleko lépe než tehdy proti Rusku, kdy střídal po pěti inkasovaných gólech po dvou třetinách. Ale z výhry se i před 31 úspěšných zákroků nemohl radovat ani při druhém startu v národním týmu.

"Je škoda, že jsme nevyhráli, protože jsme ten zápas hráli hodně dobře a Švédům jsme byli vyrovnaným soupeřem," podotkl sparťanský brankář. "Asi rozhodly přesilovky. Využili ji v první i ve druhé třetině, v zápase pořád vedli a my jsme museli dotahovat. Klíčový byl asi třetí gól. Inkasovali jsme ho, i když jsme třetí třetinu nezačali špatně."

Duba měl podpru v hledišti

Duba měl v hledišti podporu od příbuzných své finské manželky Hanny. "Všiml jsem si jich už před zápasem při rozbruslení, byli tam ve sparťanských dresech," usmíval se Duba. Předpokládá, že v neděli proti Rusku už nenastoupí a přednost dostane zkušený Milan Hnilička.

"Podal výborný výkon proti Finsku, vyhrálo se a vítězná sestava se nemění. Doufám, že vyhrajeme a na turnaji se nakonec umístíme dobře," řekl dvojnásobný juniorský mistr světa. I Rolinek doufá, že mužstvo zabojuje. "Musíme ten zápas zvládnout a vyhrát, protože můžeme být první, ale taky poslední. Musíme do toho jít s tím, že musíme vyhrát," dodal.

Reklama

Související témata: