Hlavní obsah

Čeští hokejisté podlehli Rusku a na Karjale budou nejlépe třetí

HELSINKY

Čeští hokejisté prohráli ve svém závěrečném vystoupení na turnaji Karjala v Helsinkách s Ruskem 1:4 a obsadili konečné třetí místo. Pomohla jim k němu výhra Švédska nad Finskem 1:0 v posledním utkání celé akce. Rusové se díky rychlým trefám v úvodu první i druhé části dostali do dvoubrankového vedení. Zbyněk Irgl dokázal snížit, ale šestou porážku se sbornou za sebou svěřenci Aloise Hadamczika neodvrátili. Výhru Ruska potvrdili Timofej Šiškanov a Oleg Saprykin.

Článek

Stejně jako v sobotním zápase se musel český tým obejít bez obránce Čáslavy, jehož trápí třísla. Do branky se místo Duby vrátil zkušený Hnilička, poprvé na turnaji dostal důvěru útočník Hřebejk, který nahradil ve třetí formaci Tomicu. K Červenkovi se přiřadil nově i z první formace Irgl, jehož nahradil u Marka Bednář.

Začátek zápasu českému týmu nevyšel, protože už po 46 vteřinách prohrával. Rozjetý Fjodorov se prohnal po pravém křídle kolem Hrabala a zblízka překonal Hniličku. Hadamczikův výběr se oklepal a chtěl vyrovnat, ale na Jerjomenka neměl recept. Nejdříve prověřil Hniličkova nového spoluhráče z Ufy Marek, potom po Novákově akci Kumstát.

Při Varaďově vyloučení se Češi ubránili a do šance se málem dostal Čermák, ale Jerjomenko byl u puku dříve a vyjetí gólmana nevyužil ani z dálky Rolinek. Češi se dostávali ke střelbě, ale Zíb mířil opět jen do připraveného ruského gólmana. Podobně skončil i Varaďův pokus z mezikruží v 15. minutě, střely Skuhravého a Irgla.

Rusové vstupovali do druhé dějství v početní výhodě po Blaťákově vyloučení ze závěru první části a podařilo se jim zvýšit. Po 38 sekundách si našla cestu do sítě Proškinova rána od modré čáry. Ke snížení nepomohly českým hokejistů ani tři přesilové hry za sebou. Sborná soupeře nepustila k dorážkám před brankou, a když se dostal do šance Hřebejk, vystřelil opět do Jerjomenka.

"Zápas se hraje šedesát minut. My jsme se po tom prvním gólu zvedli, hráli jsme parádně a předváděli velmi dobrý hokej. Ale zradila nás koncovka. Kdybychom dali šance, psychicky by si odpočinuli obránci i brankář," řekl po zápase trenér české reprezentace Alois Hadamczik.

Českým hráčů se rýsovala i na 17 sekund výhoda pěti proti třem po dalším faulu soupeře, ale přerušil ji Rolinkův trest. Při hře čtyř proti čtyřem předvedl individuální akci přes Melichara Něprjajev a naštěstí pro Hadamczikův tým zakončil blafák před odkrytou levou stranou branky mimo. Hniličku pak prověřil Simakov.

Češi v druhé třetině snížili, na víc už ale neměli

Do dobré šance se dostal Skuhravý, ale skákavý puk nezkrotil a při dorážce byl faulován Netík. Češi přesilovku nevyužili, v 37. minutě se však už radovali. Novákovu střelu od modré tečoval Irgl a Jerjomenko kapituloval. V závěru druhého dějství mohl vyrovnat Hřebejk, ale opět byl při souboji s ruským gólmanem neúspěšný.

Po několika vteřinách závěrečné části zahrozil po Bednářově akci Marek. Potom se Češi ubránili po faulu kapitána Bednáře a následně měli blízko k vyrovnání. Marek se ještě k dorážce nedostal, ale Čermák po objetí branky jen těsně minul a kotouč se otřel o levou tyč.

Deset minut před koncem si tým kouče Bykova pojistil vedení, když Šiškanov využil toho, že český gólman byl po předchozím zákroku nepřipravený na zemi. Při dalším Bednářově trestu ještě zvýraznil rozdíl ve skóre tečí Kornějevovy střely od modré čáry Saprykin. "Samozřejmě předvedená hra byla dobrá, ale hokej se hraje na góly. Raději hrát špatně, mít pár střel a dávat góly. Je vidět jen výsledek," uzavřel Hadamczik.

Česká republika - Rusko 1:4 (0:1, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 37. Irgl (F. Novák) - 1. F. Fjodorov (Afanasenkov), 21. Proškin (I. Nikulin, Mozjakin), 50. Šiškanov (Něprjajev, Kuljomin), 54. Saprykin (Kornějev, Kurjanov). Rozhodčí: Partanen - Saukkonen, Terho (všichni Fin.). Vyloučení: 6:8. Využití: 0:2. Diváci: 6159.
Česká republika: Hnilička - F. Novák, Melichar, Hrabal, Sičák, Krstev, Blaťák, Zíb - Bednář, Marek, Varaďa - Čermák, J. Straka, Rolinek - Irgl, Červenka, Hřebejk - Kumstát, Skuhravý, Netík. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Rusko: Jerjomenko - I. Nikulin, Proškin, Bělov, Kutějkin, Aťušov, Pereťagin, Kornějev, Medveděv - Antipov, Zinovjev, Mozjakin - F. Fjodorov, Těreščenko, Afanasenkov - Kuljomin, Něprjajev, Šiškanov - Simakov, Kurjanov, Saprykin. Trenér: Vjačeslav Bykov a Igor Zacharkin.
Tabulka turnaje Karjala a Euro Hockey Tour:
1.Rusko320018:46
2.Švédsko210015:53
3.Finsko210014:43
4.Česko310026:103

Reklama

Související témata: