Hlavní obsah

Hokejisté se shodli, že je o úspěch připravila špatná koncovka

HELSINKY

Čeští hokejisté litovali po utkání s Ruskem špatné koncovky, která je připravila o lepší výsledek nejen v nedělním duelu, ale i na celém turnaji Karjala v Helsinkách. Soupeře v neděli pustili už v první minutě do vedení, pak sice vyslali na gólmana Alexandra Jerjomenka 43 střel, ale za jeho záda prošla jediná.

Článek

"První dvě třetiny jsme odehráli velmi dobře, jen jsme nedávali góly. Pokaždé jsme dostali na začátku třetiny gól, ale začali jsme pak hrát a předváděli jsme výborný hokej," řekl po utkání novinářům kapitán Jaroslav Bednář. Produktivita však chyběla. "Asi to bylo tím, že jsme chodili málo před branku. Hodně puků gólman viděl a bylo to pro něj pak jednodušší. Nebyl před ním zhuštěný prostor."

Nad Finskem vyhráli Češi i díky dvěma využitým přesilovým hrám, se Švédy skórovali v početní výhodě jednou a v neděli nevyužili ani jednu z osmi přesilovek. "Hrají obrovskou roli a dneska by se nám góly v přesilovce hodily," podotkl Bednář, který byl třikrát vyloučený a při třetím trestu Rusové uzavřeli výsledek na 4:1. "Nevím, poslední vyloučení bylo asi hodně přísné. Mohl pískat i na druhé straně. Ale oslabil jsem mužstvo, nepomohl jsem a beru zodpovědnost na sebe. Nic slavného to ode mě nebylo."

Bednář litoval, že tým nakonec nedosáhne i přes dobré výkony na lepší umístění. "Co se týká nasazení, odehráli jsme výborný turnaj, jen jsme nedávali branky. Občas jsme se dopustili individuálních chyb a ty soupeř využil. My jsme v každém zápase měli hodně šancí, ale chyběl nám potřebný klid ke skórování. Hokej se hraje na góly," uvedl slávistický útočník. "Chyběly i zkušenosti. Je potřeba se uklidnit, vyhrát se a makat dál. Je dobré, že se do šancí dostáváme, snad přijdou příště i ty góly."

Podle brankáře Milana Hniličky rozhodl důraz před brankovištěm. "My jsme měli více šancí než oni, ale Jerjomenko všechny puky viděl. Rusové neměli tolik příležitostí, ale když ano, tak se dostávali do obrovského tlaku před bránou," řekl Hnilička, jenž měl těžkou pozici. "Moc práce jsem neměl, ale když ano, tak to zavánělo gólem," prohlásil gólman, který po pauze zamíří z Liberce do ruské Ufy a právě s Jerjomenkem se bude dělit o brankářský post.

Hniličku mrzel úvodní gól, protože podle něj se mužstvo na nástupy do třetiny připravovalo. "Byla to naše chyba, ale pak jsme nehráli špatně. Dopředu to bylo dobré, ale měli jsme určité problémy v naší třetině," připojil. V útoku mu chyběla podobná práce, jakou odváděli hráči sborné před ním. "Musíme se více prosadit před brankou, protože gólmani, když vidí, tak to pochytají."

Bez ohledu na výsledek považuje vykročení do série Euro Hockey Tour za celkem dobré. "Byl to poměrně slušný vstup, i když to umístění tomu nenasvědčuje. Spíše se dívám na tvář mužstva, výsledek je důležitý na mistrovství světa, během roku se buduje tvář mužstva," řekl Hnilička. "Byli jsme aktivní, ale nedokázali jsme dát góly. Máme mezery v naší třetině, ale není to jen otázka beků, ale celé pětky. Víme to, máme na čem pracovat a od čeho se odrazit."

Jediný český gól dal útočník Zbyněk Irgl. "Sice jsme soupeře přestříleli, ale na jeden gól se dá těžko vyhrát. Hodně střel jejich brankář viděl, což by důvod toho, že jsme prohráli," prohlásil útočník ruské Jaroslavle. Ani netušil, že český tým prohrál s Ruskem už pošesté za sebou. "Nemyslím, že by to bylo tím, že nám nesedí jejich styl. V každém zapase si vytvoříme dost příležitosti, bohužel nedáváme góly," dodal Irgl.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články