Hlavní obsah

Zraněného Růžičku nahradil v kádru hokejové dvacítky Bláha

HAVLÍČKŮV BROD

Zlomený prst útočníka Vladimíra Růžičky z nedělní extraligové předehrávky mezi Pardubicemi a pražskou Slavií přidělal vrásky na čele Miloslava Hořavy, hlavního trenéra hokejové reprezentace do 20 let, v úvodu tréninkového kempu v Havlíčkově Brodu. Po Michalu Řepíkovi jde o druhého zraněného hráče, který měl patřit mezi hlavní opory týmu na blížícím se světovém šampionátu, jenž proběhne od 26. prosince do 5. ledna v Pardubicích a Liberci. Jako náhradu povolal Hořava pardubického Tomáše Bláhu.

Článek

"Růžičkovo zranění si vyžádá minimálně asi tři týdny rehabilitace. Pro mistrovství světa je to špatné," připustil Hořava v rozhovoru s ČTK.

Kouč juniorského výběru má kromě nečekané ztráty Růžičky spolu s asistenty Ondřejem Weissmannem a Radimem Rulíkem k dispozici téměř kompletní kádr, v němž schází pouze Martin Látal, hrající zámořskou QMJHL. "Dorazí v úterý. Pustili ho až později, neboť ještě 9. prosince hráli," omlouval jeho absenci generální manažer týmu Jaroslav Vlasák.

V Havlíčkově Brodu tak může naplno začít příprava směrem k šampionátu. "V tomto týdnu nás čeká kromě středy každý den dvoufázový trénink, ve středu bude pouze jednofázový doplněný rehabilitací. V pátek pak zakončíme první blok zápasem ve Znojmě," nastínil Hořava nejbližší program, jenž čeká jeho svěřence.

Druhý blok přípravného kempu se odehraje v Pardubicích od 16. do 22. prosince, přičemž 20. prosince přijde na řadu další přípravný zápas proti stejně starým Švýcarům; generálku na vrchol sezony pak obstará 22. prosince souboj s Američany. Jak Hořava již dříve uvedl, o místo v užším výběru se bude bojovat do poslední možné chvíle. Konečná nominace by tak měla přijít na řadu pravděpodobně až po utkání s USA.

Nedávné přeřazení devatenáctiletého útočníka Jiřího Tlustého do farmářského týmu Toronto Marlies z prvního mužstva Toronta, kde zazářil při premiéře v NHL dvěma góly, znovu lehce pootevřelo možnost jeho dodatečného povolání do reprezentace. "Mluvili jsme s ním tehdy společně s trenérem Hořavou, když jsme byli v zámoří, ale to byl ještě v prvním týmu, čímž to bylo dané. Teď je však na farmě. Chceme tedy nejprve mluvit s ním a teprve poté dělat případně další kroky. Ani farmářské týmy však neuvolňují hráče snadno," připomněl manažer Vlasák.

Širší nominace týmu pro světový šampionát:
Brankáři: Michal Neuvirth (Windsor/OHL), Jakub Kovář (Oshawa/OHL), Lukáš Daneček (Třinec)
Obránci: Jan Piskáček (Cape Breton/QMJHL), Michal Jordán (Plymouth/OHL), Martin Parýzek (Ottawa/OHL), Patrik Prokop (Shawinigan/QMJHL), David Kájínek (Liberec), Lukáš Martinec (Plzeň), Antonín Bořuta (Zlín), Jiří Suchý (Vítkovice), Martin Janáček (Olomouc), Tomáš Kundrátek (Třinec)
Útočníci: Jakub Voráček (Halifax/QMJHL), Michael Frolík (Rimouski/QMJHL), Martin Látal (Prince Edward Island/QMJHL), Daniel Bártek (Brandon/WHL), , David Květoň, Zbyněk Hampl (oba Třinec), Petr Strapáč, Roman Szturc (oba Vítkovice), Jan Semorád, Tomáš Bláha (oba Pardubice), Jakub Sklenář (Slavia Praha), Jiří Ondráček (Zlín), Pavel Kuběna (Karlovy Vary), Radek Meidl (Olomouc)

Reklama