Hlavní obsah

Hokejisté nestačili v přípravě na Slováky, prohráli v prodloužení

Jirka G. NovákSport.cz

Přípravný zápas před dalším dílem Euro Hockey Tour, turnajem Channel One Cup, rozpačitý dojem z herního projevu české hokejové reprezentace nerozehnal. Český tým prohrál na domácím ledě v pražské Sazka Areně se Slovenskem 2:3, když rozhodující branku vstřelil v prodloužení Dominik Graňák. Slováci navázali na vítězství na posledním mistrovství světa v Moskvě.

Článek

Hned na úvod zápasu se český tým dvakrát dočkal přesilové hry. Snad vinou nepozornosti v obranné fázi a zásluhou Malce a Podkonického byla ale více v ohrožení Hniličkova branka. Při vyloučení Skladaného ve čtvrté minutě konečně vytvořili domácí závar na opačné straně, až se k puku dostal u levého mantinelu Žižka, a napálil ho do odkryté slovenské svatyně. V osmé minutě se po špatné rozehrávce dostal k zakončení další obránce Blaťák, ale přestřelil.

HOKEJ ON-LINE NA SPORT.CZ
Příprava:Česká republika - SlovenskoON-LINE

V dalším průběhu první třetiny si nebezpečnější akce vytvářel hlavně slovenský tým, po nahození Buce nepříjemně dorážel Huna. Hrozil především první útok složený z legionářů z české extraligy Melichárek-Fabuš-Skladaný. Posledně jmenovanému ve 14. minutě od mantinelu šikovně přihrál před branku Majeský, Skladaný však v tváří v tvář Hniličkovi neměl čas a klid na zakončení.

Krátká rošáda českých brankářů

Ve druhé třetině vydržel Hnilička s čistým štítem jen 40 vteřin, když vyloučení Melichara potrestal Miroslav Hlinka. Za další dvě minuty si český brankář neporozuměl s Čáslavou v tom, kdo si dojede pro vyražený puk a Slováci málem přidali další gól. Krátce po uplynutí poloviny řádné hrací doby došlo při vlastním oslabení k nezvyklé brankářské rošádě, kdy Hniličku na pouhých 49 vteřin vystřídal Mensator. V 33. minutě ujížděli Sýkora s Markem proti jednomu obránci, Marek se rozhodl pro střelu, a trefil tyčku Lašákovy branky.

Na začátku poslední části mohla slavit úspěch slávistická spolupráce, jenže Červenka po souhře s Klepišem ani nadvakrát Lašáka nepřekonal. Skórovat se českému týmu nepodařilo ani po uklouznutí Lašáka u zadního mantinelu. To už nebyl na ledě Sýkora, jehož pro potíže s břišními svaly nahradil Irgl. Následovaly tedy hvězdné okamžiky obou brankářů. Hnilička nejprve zlikvidoval nájezd Michala Hudce, při trestném střílení Marka zase zazářil Lašák, který útočníkovi vypíchl puk hokejkou.

Dramatický závěr

Pět minut před vypršením normální hrací doby neudržel Hnilička střelu od modré čáry a pro Podkonického nebyl problém dostat Slováky do vedení. Vzápětí ale Malec dostal trest na dvě plus dvě minuty za faul na Rolinka a český tým dokázal vyrovnat. Klepiš úspěšně tečoval Červenkovu ránu od modré čáry. Zápas dospěl do prodloužení, při němž ale putoval na trestnou lavici Melichar a Graňák dal v přesilovce definitivní podobu skóre.

Česko - Slovensko 2:3 (1:0, 0:1, 1:1 - 0:1) v prodloužení
Branky a nahrávky: 5. Žižka (Tenkrát), 58. Klepiš (Červenka) - 21. M. Hlinka (Somík), 55. Podkonický, 61. Graňák. Rozhodčí: Minář - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:7. Využití: 2:2. Diváci: 4658.
Česko: Hnilička (31. - 32. Mensator) - Kutlák, Melichar, Sičák, Čáslava, Krstev, Blaťák, F. Novák, Žižka - P. Sýkora (od 43. Irgl), Marek, Chabada - Klepiš, Huml, Bulis - Hřebejk, Červenka, Rolinek - Kumstát, Skuhravý, Tenkrát. Trenér: Alois Hadamczik.
Slovensko: Lašák - Starosta, Majeský, Malec, Graňák, Klepáč, Ďatelinka, S. Hudec, Sloboda - Melichárek, Fabuš, Skladaný - M. Hudec, M. Hlinka, Somík - Buc, Podkonický, Huna - Sivák, Mikuš, M. Haščák. Trenér: Július Šupler.

Reklama

Související témata: