Hlavní obsah

Huml: Lákalo by mě hrát o titul, v Moře jde ale spíš o přežití

Poslední český zástupce zůstal z českého hokejového tria ve švédské Moře. Střední útočník Ivan Huml má ve Skandinávii smlouvu do konce sezóny, co bude dál, zatím neví. "Nabídce z NHL bych se nebránil, ale realisticky spíš uvažuji nad evropským působením," říká v rozhovoru pro Právo.

Článek

Po letních odchodech Blaťáka a Brendla jste zůstal ve švédské Moře jediným českým hokejistou, máte to tam složitější bez krajanů?

Je to jiné, ale parta zůstala dobrá. Bohužel nemám šanci mluvit skoro vůbec česky, snad jedině v kabině se slovenským obráncem Harantem. Naštěstí jsem zvyklý bavit se anglicky, s hokejem jsem prošel už kus světa a komunikujeme tak i doma s partnerkou.

Vaše přítelkyně je Američanka, neučíte ji svůj rodný jazyk?

Pro ni je naše řeč těžkým oříškem. Už sice docela rozumí, když se třeba s někým bavím v telefonu, ale mluvit česky se zatím moc neodhodlá. Třeba se o to ale po nedávném zasnoubení bude pokoušet víc.

Jak jste ji žádal o ruku?

Předjednal jsem si to s rodiči při naší poslední návštěvě v zámoří a zasnoubili jsme se v Moře v září. Odehrálo se to romanticky, u místního jezera v den mých narozenin a myslím, že to pro ni bylo hezké překvapení.

Plánujete už i svatbu?

Na to je ještě čas, ale životem jdeme spolu delší čas, vlastně od té doby co jsem hrál za farmářský tým Bostonu v Providence. Prožívá se mnou různé hokejové zvraty a moc si ji vážím za to, že mě celou dobu podporuje. Těším, že letos prožijeme společně Vánoce v Česku, ve středu jsem byl už nakupovat dárky.

V Moře máte smlouvu jen do konce sezóny, přemýšlíte co s vámi hokejově bude dál?

Nabídce z NHL bych se nebránil, ale realisticky spíš uvažuji nad evropským působením. Na jednu stranu se mi v Moře líbí, ale lákalo by mě angažmá v klubu, který má větší ambice a třeba i šanci na titul . Bohužel v Moře ta perspektiva taková není, jsme momentálně až na jedenáctém místě tabulky. Smolně ztrácíme zápasy v koncovce a nedaří se nám venku.

Má klub na to dostat se alespoň stejně jako loni na poslední chvíli do play-off?

To by byl hezký bonus, ale upřímně nám jde spíš o přežití. Hlavně nesmíme ve vyrovnané lize spadnout do baráže, z níž má ve Švédsku každý hrůzu. Je velmi náročná a v posledních letech se nikdy neudržely oba týmy z nejvyšší soutěže. Letos se navíc z nižší soutěže tlačí silné Leksand a Malmö, které mají po letním posílení kádry na špičku ligy.

V minulé sezóně jste byl s oběma krajany účastníkem aféry, když vás bulvár vyslídil u pivka den před zápasem. Je to v Moře ještě živé téma?

Už je to pryč, nikdo se o tom nebaví. Vedení klubu i týmu jsme se omluvili s tím, že jsme udělali špatný krok, ale všichni uznali, že nešlo zase o tak závažný prohřešek. Pod tlakem médií jsme za trest ten zápas nehráli a určitě to zůstalo jako poučení, pro mne i ostatní hráče.

Reklama

Související témata: