Hlavní obsah

Švédský tisk lituje, že se hokejisté probudili příliš pozdě

STOCKHOLM

Příliš pozdní probuzení nezkušených švédských hráčů vyčetl severský tisk týmu Tří korunek po čtvrtečním duelu v Praze proti České republice. Až ve třetí třetině začali být Švédové nebezpeční a dotahovali hrozivě vyhlížející náskok, na zvrat v zápase však již bylo pozdě.

Článek

"Málokdy v minulosti se v reprezentačním výběru sešlo tolik hráčů s tak malými zkušenostmi," napsala v úvahách nad švédskou soupiskou tisková agentura TT. "Dá-li se ale nějaká prohra označit za prohru se ctí, čtvrteční zápas byl právě takovým případem," dodala TT dále.

O výsledku rozhodla druhá třetina, kdy Češi čtyřikrát skórovali. Přesto by podle TT remíza Švédům slušela. Z jednotlivců nejvíce zaujal dvacetiletý debutant Dick Axelsson, který dal vyrovnávací gól na 1:1 již při svém prvním nástupu na led, tedy po pouhých pěti sekundách v žlutomodrém reprezentačním dresu.

Podle deníku Dagens Nyheter však "anonymní nováčci" hodnotu Tří korunek v poslední době spíše devalvují. Z 207 švédských hokejistů v nejvyšší domácí soutěži jich v reprezentaci nastoupilo již 104, tedy více než polovina. "Švédští fanoušci si již zvykli vídat nové tváře prakticky při každém dalším turnaji a přitom jde často o hráče, kteří se ještě nestihli zabydlet ani ve vlastním klubu," konstatuje list a dodává, že jednoduchost, s jakou lze být povolán do národního výběru, je přinejmenším udivující. Trenér Bengt-Ake Gustafsson vyměnil na právě probíhajícím Channel One Cupu ve srovnání s předchozím turnajem plných 90 procent hráčů.

Podle činitelů Švédského hokejového svazu, které deník v této souvislosti cituje, to však ukazuje na sílu, jíž Švédsko momentálně disponuje. Široká základna pak podle stejných hlasů dává dobrou naději i do budoucna.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko