Hlavní obsah

Nová hokejová dvacítka sehraje turnaj v domácím prostředí

BRNO

Nově složený reprezentační výběr hokejistů do 20 let čeká měsíc po skončení světového šampionátu prověrka v podobě turnaje pěti zemí, který se uskuteční od úterý do soboty v Brně, Blansku, ve Žďáru nad Sázavou a Velkém Meziříčí. Juniorský tým, jehož kostru budou tvořit převážně hráči ročníku 1989, povedou trenéři Zdeněk Čech a Mikuláš Antoník. Mladí Češi vyzvou postupně Německo, Švýcarsko, Švédsko a Finsko.

Článek

Dočasně pověřená dvojice trenérů, zlínský kouč Čech s asistentem Antoníkem z Karlových Varů, dala při skládání nominace hodně na doporučení klubových trenérů. "Sledovali jsme samozřejmě také statistiky nebo to, zda hráči třeba již nastoupili za muže," řekl ČTK trenér Čech. "Pokusili jsme se vybrat to nejlepší, co máme k dispozici a určitě se pokusíme o co nejlepší možný výsledek," dodal.

Kromě talentovaných mladíků, kteří by přicházeli v potaz, ale působí v zámoří, nemohl Čech z různých důvodů poskládat nejsilnější možný výběr ani z domácích soutěží. "Omluvili se vítkovičtí Strapáč a Szturc, o uvolnění Kundrátka nás požádal Třinec, neboť v pátek hrají extraligovou dohrávku. Chybět bude i gólman Slovák," uvedl Čech. Postrádat bude i slávistického útočníka Vladimíra Růžičku mladšího. "Trenér Růžička mě požádal, zda by nemohl s ohledem na zranění z přelomu roku raději trénovat."

Na turnaji v domácím prostředí se mladým Čechům postaví týmy nejužší evropské špičky. "Soupeři nebudou lehcí. V momentální situaci, kdy osmnáctka potřebuje vybojovat postup zpět mezi elitu, jsme ani neuvažovali o ročníku 1990, proto tady máme regulérní ročník 1989," vysvětlil Čech, jenž si s pozicí prozatímního kouče hlavu neláme. "Dál do budoucna to vůbec neřeším. Byl jsem potěšen, že se pan Růžička ozval. Už jsem trénoval šestnáctku a sedmnáctku, takže ročník 1989 jsem velmi dobře znal," popisoval své pocity Čech.

Nominace hokejové reprezentace do 20 let:
Brankáři: Robin Blažíček (Liberec), Jakub Sedláček (Zlín), Miroslav Brzobohatý (Litvínov),
obránci: Martin Mazanec, Jiří Jebavý (oba Slavia Praha), Lukáš Matula (Zlín), Tomáš Schmidt (Karlovy Vary), Martin Janáček (Olomouc), Martin Havran (České Budějovice), Werner Hartmann (Vítkovice), Petr Zeman (Plzeň),
útočníci: Jan Slaba, Petr Kafka (oba Sparta Praha), Juraj Jurík, Roman Vlach (oba Zlín), Matouš Venkrbec, Lukáš Luňák (oba Olomouc), Vladimír Stejskal, Stanislav Polodna (oba České Budějovice), Jakub Maxa (Litvínov), Jakub Mareček (Karlovy Vary), Robin Hanzl (Ústí nad Labem), Jakub Kachlík (Slavia Praha).
Program turnaje:
Úterý 5. února:
17:00Česká republika - Německo (Velké Meziříčí),
17:00Švédsko - Finsko (Blansko).
Středa 6. února:
17:00Česká republika - Švýcarsko (Žďár nad Sázavou),
17:00Německo - Finsko (Brno).
Čtvrtek 7. února:
17:00Německo - Švédsko (Blansko),
17:00Finsko - Švýcarsko (Žďár nad Sázavou).
Pátek 8. února:
15:00Německo - Švýcarsko (Velké Meziříčí),
17:00Česká republika - Švédsko (Blansko).
Sobota 9. února:
13:30Švýcarsko - Švédsko (Brno),
17:00Česká republika - Finsko (Brno).

Reklama