Hlavní obsah

Hadamczik na konci února vyrazí na inspekci v NHL

PRAHA

Sledovat možné adepty hokejové reprezentace pro květnové mistrovství světa v Kanadě vyrazí trenér národního týmu Alois Hadamczik přímo na severoamerický kontinent. Na konci února se vypraví sledovat několik zápasů NHL a zajímat jej budou především hráči z mužstev, která s největší pravděpodobností budou chybět v zápasech play-off.

Článek

O plánované cestě novináře v úterý informoval generální manažer reprezentace Zbyněk Kusý. Právě on nebo generální sekretář hokejového svazu Martin Urban by měl na zámořskou inspekci Hadamczika doprovodit. Odlet je každopádně naplánován na 24. února a první zastávkou bude zápas Phoenixu se St. Louis, v týmu Coyotes působí čeští hráči Zbyněk Michálek, Radim Vrbata, a Martin Hanzal. Ale i díky jejich výkonům se ovšem Phoenix momentálně drží na poslední postupové příčce Západní konference.

Zcela jiná situace je u Floridy a Toronta, jejichž vzájemný duel hodlá reprezentační kouč navštívit o tři dny později. Oba týmy jsou u dna Východní konference a navíc mají v kádru hned několik českých hráčů. Za domácí Pantery hrají brankář Tomáš Vokoun a útočníci Rostislav Olesz, Radek Dvořák, a Kamil Kreps. Dres Toronta oblékají obránci Pavel Kubina a Tomáš Kaberle, a útočník Jiří Tlustý.

Hráči Toronta budou pod dohledem české inspekce i poslední únorový den, kdy se Maple Leafs přesunou do Tampy. Místním Bleskům se ve Východní konferenci zatím play-off vzdaluje nejvíce a navíc zde působí nyní nejproduktivnější český hráč Václav Prospal, obránce Filip Kuba, a ostřílený reprezentační harcovník Jan Hlaváč.

Hovory proběhnou mimo stadióny

Do Dallasu by poté měla přijet trojice z Nashvillu Martin Erat, Radek Bonk a Marek Židlický. Další pětice hráčů se pak nabízí v newyorském derby mezi Rangers a Islanders. Vedle Jágra a Straky, jež se už vzdali reprezentačního dresu, jsou ve službách Jezdců také Petr Průcha, Michal Rozsíval, a Marek Malík, za odvěké rivaly hrají Radek Martínek a Josef Vašíček.

Čeští funkcionáři sice navštíví jmenované zápasy, jednat s hráči však hodlají mimo stadióny. Důvodem je mírné napětí mezi NHL a IIHF při jednání o nové smlouvě upravující odchod evropských hráčů do zámoří a také nechtějí jitřit atmosféru v klubech bojujících o play-off. "Potkáme se na hotelu nebo někde jinde, kde bude možné s klukama normálně mluvit. Všichni přijíždějí na zápas den dopředu, takže to nebude problém," prohlásil Kusý.

Hráči ze zámoří zřejmě i na ČP Cupu

Zároveň potvrdil, že národní tým v přípravě před MS zrušil zápas se Slovenskem, důvodem bylo zbytečné cestování do Halifaxu a zpátky. "Přesto jedno utkání sehrajeme, a to někde mezi Montrealem a Quebekem. Soupeř ještě není jistý, mohu jen potvrdit, že jde o účastníka skupiny A," prozradil. Tam figurují Bělorusko, Francie, Švédsko a Švýcarsko.

Ještě předtím však budou mít šanci vidět hráče z NHL i fanoušci z České republiky během Česká pojišťovna Cupu. Turnaj totiž začíná až čtrnáct dní po konci základní části NHL. "Určitě by bylo dobré, aby hráči, kteří vypadnou už po základní části a rozhodnou se přijmout pozvání trenéra do přípravy reprezentace, zůstali v zápasovém rytmu a tréninkovém procesu," věří Kusý v účast zámořských posil během českého podniku Euro Hockey Tour.

Plánovaný program zámořské cesty:
24. února:Phoenix - St. Louis
27. února:Florida - Toronto
29. února:Tampa Bay - Toronto
1. března:Dallas - Nashville
4. března:New York Rangers - New York Islanders

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko