Hlavní obsah

Hokejisté prohráli na turnaji LG Games s Finskem vysoko 1:6

TAMPERE/PRAHA

Česká hokejová reprezentace vstoupila do turnaje LG Hockey Games zápasem ve finském Tampere s domácím výběrem. Na dalším podniku Euro Hockey Tour prohrála vysoko 1:6 s Finskem, což je nejhorší výsledek týmu za poslední roky. Na posledním gólu Finů se asistencí podílel i Raimo Helminen, jenž překonal rekord v počtu odehraných zápasů ve finské reprezentaci.

Článek

Ze zápasu neuběhlo ani pět minut a český tým poprvé inkasoval. Kallio se u levé tyčky Dubovy branky nerozpakoval vybruslit před českého gólmana a propasíroval puk přes jeho hokejku. Duba byl během první třetiny určitě zaměstnanějším brankářem, Laaksonenovu dělovku zneškodnil vyrážečkou.

Těsně před první přestávkou putoval na trestnou lavici Žižka a domácí tým udeřil podruhé. Dvě vteřiny před sirénou se puk dostal do prostoru levého kruhu k Lehtonenovi a ten zvýšil náskok. Ve 24. minutě už to bylo 3:0. Sotva Finové přežili oslabení, dostal se do brejku Hyvönen a blafákem do bekhendu nedal Dubovi šanci.

EURO HOCKEY TOUR NA SPORT.CZ - Švédské hry:
Finsko - Česko 6:1on-line

Za další dvě minuty už byl Hadamczikův výběr zralý na ručník. Kallio perfektně naservíroval puk Pirnesovi a ten dostal Finy už do čtyřbrankového vedení. Duba přepustil místo v brance Milanu Hniličkovi. Ten vydržel za děravou obranou bez inkasovaného gólu jen sedm minut, pak si za brankou Pirnes v poklidu počkal na najíždějícího Salmelainena a publikum v Tampere se mohlo radovat popáté.

Ve 38. minutě vylétly radostí nahoru i ruce českých hráčů, ne však na dlouho. Rozhodčí totiž usoudil, že Marek při sklepnutí puku do branky zahrál vysokou holí, a gól neuznal. Regulérní branku tak zaznamenal až v 45. minutě Pavel Kašpařík úspěšnou tečí střely od modré. Při prvním startu v reprezentaci si tak liberecký útočník připsal i první gól.

Doboru příležitost si po kombinaci v 51. minutě vypracovala i dvojice Kašpařík, Kůrka, střelu druhého jmenovaného gólman Wallinheimo kryl. V klidu si poradil i se střeleckými pokusy Marka a Netíka. Jenže tenhle zápas patřil domácím a především Raimo Helminenovi, který nastoupil k rekordnímu 331. zápasu ve finské reprezentaci. Poprvé za tým Suomi nastoupil už v roce 1984 a těsně před koncem si ještě připsal asistenci na gólu Pihlmana.

LG Hockey Games 2008:
Finsko - Česko 6:1 (2:0, 3:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 5. Kallio (Salmelainen), 20. Lehtonen, 24. Hyvönen (Pesonen, Pirnes), 26. Pirnes (Kallio, Puistola), 33. Salmelainen (Pirnes, Kallio), 60. Pihlman (Helminen) - 45. Kašpařík (Melichar). Rozhodčí: Ravodin (Rus.) - Fonselius, Orelma (oba Fin.).
Finsko: Wallinheimo - Aalto, Saravo, Luoma, Puistola, Väänänen, Lehtonen, Salmela, Söderholm - Laaksonen, Helminen, Pihlman - Kallio, Pirnes, Salmelainen - Hyvönen, Santala, Pesonen - Leino, Hytönen, Koivisto. Trenér: Doug Shedden.
ČR: Duba (26. Hnilička) - Melichar, Hamr, Sičák, Žižka, Krstev, Čáslava, Benák, Černošek - Klepiš, Marek, Netík - Kůrka, Kašpařík, Bulis - Irgl, Huml, Lukeš - Kumstát, Skuhravý, Rolinek. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Přehled největších porážek české hokejové reprezentace pod vedením trenéra Aloise Hadamczika:
O pět gólů:
ČR - Švédsko 1:68. února 2007 (Švédské hokejové hry),
ČR - Finsko 1:67. února 2008 (Švédské hokejové hry).
O čtyři góly:
ČR - Švédsko 3:724. února 2006 (semifinále OH),
ČR - Finsko 1:528. dubna 2006 (Švédské hokejové hry),
ČR - Švédsko 0:421. května 2006 (finále MS),
ČR - Rusko 0:49. května 2007 (čtvrtfinále MS).
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata: