Hlavní obsah

Hokejisté prohráli se Švédskem a ve Stockholmu skončí poslední

Čeští hokejisté prohráli i druhý zápas na Švédských hrách. Ve Stockholmu sice v sobotu podali mnohem lepší výkon než ve čtvrtek v Tampere proti Finsku, ale přesto podlehli domácímu Švédsku 2:4. Bez ohledu na výsledek nedělního souboje s Ruskem skončí Češi na třetím turnaji seriálu Euro Hockey Tour poslední.

Článek

Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika sice po dvou třetinách vedli 2:1, ale poté třikrát inkasovali a opět potvrdili, že se jim proti Švédům dlouhodobě nedaří. Z posledních patnácti zápasů je porazili jen dvakrát.

Souboj týmů, které v prvním zápase na turnaji prohrály, začal lépe pro domácí. Češi se sice snažili hrát aktivně, již po 94 vteřinách však byl vyloučen Sičák a před Hniličkou bylo rušno. Gólman ruské Ufy, který v superlize moc nechytá, však zvládl všechny ošemetné situace vyřešit. Českobudějovický bek hned po návratu z trestné lavice prověřil Larssona ve švédské brance, ale těžší zákrok musel vzápětí předvést Hnilička. Ledin jej ale nepřekonal.

Hadamczikův výběr bránil mnohem lépe než v Tampere, navíc se mu podařilo dostat se po rychlém brejku i do vedení. Úspěšným střelcem byl Marek, který si připsal patnáctý gól v reprezentaci a potvrdil pozici největšího kanonýra v současném výběru. Při Bulisově vyloučení mohl vyrovnat Frögren, ale nepovedlo se mu to. Krátce nato sice Švédové dokázali dostat puk za brankovou čáru, finský rozhodčí Rantala však hru již dříve přerušil.

Rozhodly góly z přesilovek 

Až na začátku druhé třetiny si české mužstvo poprvé vyzkoušelo přesilovou hru a hned ve čtyřech proti třem. Larssona však vyzkoušel jen několikrát nebezpečně střílející Hamr. Díky tomu, že Švédové faulovali i nadále, podařilo se Hadamczikovo svěřencům alespoň vyrovnat a otočit ve svůj prospěch počet střel, podle kterých byly v první dvacetiminutovce mnohem aktivnější domácí hráči.

Ve 33. minutě byl podruhé v zápase vyloučen Sičák a Seveřané toho využili k vyrovnání. Hniličku, jenž měl zakrytý výhled, prostřelil Jönsson. Nerozhodný stav však nevydržel dlouho. O třicet vteřin později putoval na trestnou lavici Ekman a Rolinek se štěstím překonal brankáře soupeře podruhé. Larsson vyrazil Hamrovu střelu jen směrem k pardubickému útočníkovi, od kterého se puk odrazil za brankovou čáru. Ekman mohl svůj faul vzápětí napravit, pozorný Hnilička však jeho šanci zlikvidoval.

Nakonec Švédové potrestali český tým za nečistou hru. Při Skuhravého vyloučení ještě střílel Weinhandl několikrát nepřesně, když ale na trestné lavici seděl podruhé v duelu Bulis, už se opora švédského týmu nemýlila. Výběr kouče Gustafssona, jenž v tomto týdnu prohrál před vlastními fanoušky již dvě utkání, vyrovnání povzbudilo a brzy se mu podařilo dostat poprvé i do vedení. Ve 49. minutě si do rozhozené české obrany najel Ledin a překonal bezmocného Hniličku potřetí.

Švédové mohli o své výhře definitivně rozhodnout při další přesilové hře, ale trefili jen tyčku. Když poté početní výhodu nevyužili ani Češi, pojistil domácím tříbodový zisk svou druhou trefou v zápase Weinhandl.

Švédsko - Česká republika 4:2 (0:1, 1:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 34. K. Jönsson (Ekman, Hörnqvist), 45. Weinhandl (Arerman, Martensson), 49. Ledin (Martensson, Widing), 60. Weinhandel (Fernholm, Warg) - 9. Marek (Rolinek, Žižka), 36. Rolinek (Hamr, Žižka). Rozhodčí: Rantala (Fin.) - Sabelström, Winge (oba Švéd.). Vyloučení: 5:9. Využití: 2:1. Diváci: 10.532.
Švédsko: Larsson - Petrasek, Lindström, Akerman, K. Jönsson, Fernholm, Junland, Jonsson, Frögren - Hörnqvist, A. Johansson, Ekman - Widing, Warg, Ledin - Weinhandl, Martensson, Videll - Brunnström, Wallin, Fabricius. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.
Česká republika: Hnilička - Hamr, Žižka, Sičák, Melichar, Krstev, Čáslava, Benák, Černošek - Kůrka, Marek, Rolinek - Klepiš, Kašpařík, Bulis - Irgl, Huml, Netík - Kumstát, Skuhravý, Lukeš. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Tabulka turnaje
1.Rusko220009:36
2.Švédsko210017:63
3.Finsko210016:63
4.Česko200023:100
Tabulka EHT
1.Rusko8700128:921
2.Finsko8310420:2211
3.Švédsko8300519:219
4.Česko8201520:357

Reklama

Související témata: