Hlavní obsah

Hadamczik po Švédských hrách: Oslabení nás trápí asi nejvíc

Martin KézrSport.czPrávo

Jen se závěrečným utkáním proti Rusku mohl být při Švédských hrách, které čeští hokejisté uzavřeli nečekanou výhrou nad vítězem turnaje, spokojený kouč národního týmu Alois Hadamczik. „Jedno vítězství ze tří zápasů fanouškům jistě nestačí a zejména utkání v Tampere bylo z naší strany úplně špatné, tam jsme prostě vyhořeli,“ přiznává v rozhovoru pro Právo trenér české reprezentace.

Článek

Co říkáte proměně národního mužstva na LG Games, od ostudné porážky ve Finsku přes zlepšení proti Švédům až po nečekanou výhru nad Ruskem?

Kdo si přečte jen výsledky, tak bude právem kritický. Jedno vítězství ze tří zápasů fanouškům jistě nestačí a zejména utkání v Tampere bylo z naší strany úplně špatné, tam jsme prostě vyhořeli. Ve Stockholmu se ale povedlo dojem vylepšit. Proti Švédsku jsme nezvládli jen poslední čtvrthodinu a poslední utkání nás už sice nemohlo posunout ze čtvrtého místa, ale jsem rád, že se vyhrálo. Hráči si ověřili, že při taktické kázni a důsledné obraně mohou uspět i proti suverénovi evropské tour jako je Rusko.

Máte nějaké vysvětlení, proč se tolik liší jednotlivé výkony týmu?

Není moc času na souhru. Dáte to nějak dohromady a buď to funguje, nebo ne. Pod tlakem událostí v zápase se pak během pár střídání rozsype, co vypadalo solidně při tréninku. Cením si toho, jak se mužstvo po debaklu 1:6 s Finy dalo dohromady, pozitivum vidím v tom postupném zlepšování. Hráči ale draze zjišťují, že třeba ztráta puku ve středním pásmu, kterou v lize stihnou zachránit, znamená v mezistátním utkání pohromu a podobné je to s častými fauly.

Hra v oslabení je viditelnou českou slabinou národního mužstva, během tří turnajů sezóny jsme v něm dostali už šestnáct gólů. Co s tím?

Oslabení nás trápí možná nejvíc. Chybí tam lepší přístup k protihráči, na všechno je totiž méně času než v klubu. Zejména přesilovky Švédů a Finů s tím vířením v útočném pásmu činí potíže, pokud nejste silní ve hře jeden na jednoho. Proti Rusům jsme to zvládli lépe.

Česko na prvenství v některém dílu Euro Hockey Tour čeká od prosince 2002. Kdy to skončí?

Bylo by na čase, ale musíme si uvědomit, že nejlepší čeští hokejisté působí v zámoří a z evropských lig je pro nás těžké sestavit silný tým. V domácí soutěži hrají prim většinou starší hráči, kteří již o reprezentaci nestojí a soustředí se na své klubové povinnosti. Je znát, že nám chybí hráči s větší zkušeností na mezinárodním ledě. Rusové, Švédové i Finové vozí na turnaje hodně hokejistů, kteří okusili NHL, my jich tu tentokrát měli sotva pět.

Reklama

Související témata: