Hlavní obsah

Hokejisté budou na MS hrát v retro dresech, Češi zvolili rok 1947

Účastníci letošního hokejového mistrovství světa v Kanadě se v jednom zápase představí v historických dresech a symbolicky si tak připomenou sto let od založení Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Český tým se v Québeku představí v červeno-bílých dresech z roku 1947, ve kterých se jeho předchůdci radovali z historicky prvních zlatých medailích na světovém šampionátu.

Článek

"Byla to myšlenka IIHF, ke které se přidal, kdo chtěl," řekl generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban. Návrh mezinárodní federace podpořilo všech šestnáct účastníků turnaje s výjimkou Běloruska. I Bělorusové však k jednomu duelu nastoupí v mírně upravených dresech, na kterém bude zubr, národní zvíře.

Česko si podle Urbana zvolilo dresy z roku 1947, ve kterých ovládlo MS i o dva roky později, nejen s ohledem na tehdejší úspěchy. "Vybrali jsme je i proto, že se nejedná o dres s komunistickými znaky," vysvětlil Urban. Hokejisté budou mít na hrudi státní znak v tehdejší podobě. Ve kterém zápase v retro dresech mužstvo nastoupí, ale ještě není jisté.

Podobně jako český svaz k výběru retro dresů přistoupily i další země. Rusko například bude hrát v červeno-bílé kombinaci s nápisem CCCP, ve které tehdejší Svaz sovětských socialistických republik v roce 1956 poprvé triumfoval na olympijských hrách v Cortině d'Ampezzo. Američané nastoupí v dresech, v nichž v roce 1960 překvapivě triumfovali na olympiádě ve Squaw Valley, Němci si připomenou zisk bronzových medailí na olympiádě v Lake Placid 1932.

Prakticky shodné dresy se současnými budou mít hráči Švédska, kteří svůj tradiční znak - tři korunky - nikdy neopustili. Obvyklá žlutomodrá kombinace dá vzpomenout na rok 1957, kdy se v Moskvě radovali z historicky prvních zlatých medailí na mistrovství světa. Téměř stejné dresy jako současností budou mít Kanaďané, kteří si připomenou Kanadský pohár v roce 1976.

Reklama