Hlavní obsah

Na srazu hokejové reprezentace chyběli zranění Marek a Rolinek

Bez útočníků Jana Marka z Magnitogorsku a Tomáše Rolinka z Pardubic se sešla v sobotu v podvečer česká hokejová reprezentace v Havlíčkově Brodu před dvěma přípravnými zápasy s Běloruskem. První utkání je na programu ve středu v Třebíči, druhé o den později v Havlíčkově Brodu. Marek je zraněný, má problémy s ramenem a kolenem. Rolinek si léčí zánět v lokti a do přípravy se zapojí v pondělí.

Článek

"S Markem jsem mluvil hned po utkání, když Magnitogorsk vypadl ve čtvrtek v Jaroslavli z play-off. Slíbil, že navzdory zdravotním problémům přijede. Proto jsme poslali hned klubu žádost o jeho uvolnění," řekl ČTK reprezentační trenér Alois Hadamczik. Marek by měl v nejbližších dnech podstoupit lékařská vyšetření; ta rozhodnou, zda nastoupí už proti Bělorusku, nebo se bude ještě týden léčit.

Sobotní trénink nestihl ani obránce Zdeněk Kutlák ze švýcarského celku Ambri/Piotta, který dorazí buď večer, nebo v neděli dopoledne.

Hadamczik chce kádr co nejrychleji doplnit na základě výsledků play-off české extraligy; povolá hráče z týmů, které vypadnou. Proti Bělorusku by měl nastoupit český výběr v nejsilnějším možném složení. "Bělorusové přijedou bez dvou hráčů v kompletní sestavě, která pojede na mistrovství světa do Kanady. Budou kvalitním soupeřem, jsou hodně pohybliví a spoléhají na útočnou činnost, v níž se snaží přečíslit soupeře a dávat góly," uvedl Hadamczik.

Hubáček s Balaštíkem trenéra zklamali

Netajil zklamání z toho, že zkušení hráči Jaroslav Balaštík a Petr Hubáček dali přednost volnu před šancí poprat se o reprezentační dres. Z původní nominace se omluvil i Petr Sýkora. "Ten mě nezklamal, protože má problémy s kotníkem. Ale například Balaštík i Hubáček se dostali pod mým vedením dvakrát na mistrovství světa. Hubáček si udělal na šampionátu jméno, na základě kterého dostal dobré podmínky ve Vítkovicích," řekl Hadamczik.

Pozastavil se nad tím, že oba útočníci uvedli jako důvod omluvy únavu. "Co má potom říci hráč z NHL, který odehraje sto a více utkání za sezónu. Potom jsme v uvozovkách smutní, že hráč nepřijede z druhého konce světa na dvě nebo tři utkání na mistrovství světa z prvního kola play-off v NHL, když místní hokejisté mají v hlavě tento názor. Pokud hráč není nemocný nebo zraněný, tak podobný názor nemohu respektovat," poznamenal Hadamczik.

Hadamczik čeká na vyřazené semifinalisty

Do reprezentačního kádru se podle něj ještě zařadí zhruba deset hráčů z play-off české extraligy. V další fázi přípravy na mistrovství světa bude záležet na tom, jak vykrystalizuje situace v NHL. Na místě brankářské jedničky počítá Hadamczik s Tomášem Vokounem. Domluven je i s dalšími hráči. "Pokud ale nebudou v šatně, tak do té doby je potřeba být zdrženlivý," dodal reprezentační trenér.

Vedle dvou zápasů s Běloruskem čeká hokejisty v rámci přípravného kempu v Havlíčkově Brodu každodenní dvoufázová příprava na ledě. "Zaměříme se na sehrání pětek. Využijeme součinnosti z klubů, sehrané dvojice. Potřebujeme dát rychle dohromady kvalitní tým," dodal Hadamczik.

V Havlíčkově Brodu trénovali následující hráči:
Brankáři: Miroslav Kopřiva (Kladno), Vladislav Koutský (Pardubice),
obránci: Josef Hrabal, Petr Čáslava (oba Čerepovec/Rus.), Marek Černošek (Sparta), Tomáš Kundrátek (Třinec), Václav Benák (Plzeň), Tomáš Mojžíš (Novosibirsk/Rus.).
útočníci: Libor Pivko, Petr Koukal, Jiří Cetkovský (všichni Pardubice), Ivan Rachůnek, Pavel Kubiš (oba Zlín), Lukáš Krenželok (Vítkovice), Peter Jánský (Litvínov), Tomáš Netík (Sparta), Josef Straka (Čerepovec/Rus.), Pavel Rosa (Omsk/Rus.), Ladislav Kohn (CSKA Moskva).

Reklama