Hlavní obsah

Podle Hadamczika už by v Liberci mohla hrát polovina týmu pro MS

Možná i z více než poloviny by podle trenéra českých hokejistů Aloise Hadamczika mohl odpovídat jeho výběr pro turnaj Česká pojišťovna Cup v Liberci sestavě, která se objeví na mistrovství světa v Kanadě. Na severu Čech se hraje od 17. do 20. dubna a stavitelé týmu už budou mít k dispozici i posily z NHL, jejichž týmy zakončí sezónu po základní části.

Článek

Dlouhodobá část prestižní zámořské soutěže skončí tuto neděli a v dalších dnech Hadamczik s generálním manažerem českého týmu Zbyňkem Kusým zjistí, kdo z kandidátů národního mužstva bude definitivně k dispozici. Až na zraněného Martina Havláta od hokejistů v zámoří s výjimkou těch, kteří už se s kariérou v národním dresu rozloučili, zaznamenali chuť reprezentovat. Klíčový nyní bude ale u hráčů zdravotní stav a povinné výstupní lékařské prohlídky.

Hadamczik nechce z toho důvodu mluvit o konkrétních jménech, dokud nebude mít jistotu, že budou hokejisté už napevno nominovaní. "Je to každý rok stejné. Člověk to nemůže změnit. Loni jsme čekali, že budeme mít třeba Erata a Tomáše Kaberleho, a nakonec to bylo jinak. Až budu vědět, že jsou hráči zdraví a budu je mít v kabině, tak budu vědět, že máme tým," řekl Hadamczik v rozhovoru s novináři.

Hadamczik počítá s Vokounem

Počítá s gólmanem Tomášem Vokounem, který má vyřešit ošemetný klíčový post. Jednička z Rigy z roku 2006 Milan Hnilička totiž v ruské Ufě nechytá, loňský první gólman z Moskvy Roman Čechmánek dokončil sezónu v Třinci jako dvojka. Hadamczikovi se rýsuje i silná obrana, která může být složená výhradně z hráčů z NHL, protože v Evropě zadáci v této sezóně nezářili.

Už nyní je jasné, že k dispozici by mohl mít elitního beka Tomáše Kaberleho z Toronta, který už avizoval velkou chuť se na šampionátu představit. Dále jsou to jeho spoluhráč Pavel Kubina, do play-off se nedostala také Tampa Bay s Filipem Kubou, Columbus s Rostislavem Kleslou a Janem Hejdou, New York Islanders s Radkem Martínkem, Phoenix se Zbyňkem Michálkem a Edmonton s Ladislavem Šmídem.

"Dá se předpokládat, že bude po základní části k dispozici brankář Vokoun a devět beků. Pokud bude dobrý zdravotní stav hráčů, tak bychom mohli mít gólmana a poskládanou obranu," prohlásil Hadamczik.

Výborný možná po třinácté za sebou

V ofenzivě se může kapitán David Výborný vydat na třinácté mistrovství světa za sebou. V Columbusu bude volný i jeho spoluhráč Jiří Novotný, v Edmontonu skončí sezóna pro Aleše Hemského, ve Phoenixu pro Radima Vrbatu a nováčka Martina Hanzala. Na Floridě jsou Radek Dvořák, Rostislav Olesz a nováček Kamil Kreps, v Islanders Josef Vašíček a v Torontu Jiří Tlustý.

Olesz ale hraje se zraněnou rukou, stejně tak Hemský v Edmontonu. U mladých hráčů navíc není jisté, zda nebudou dohrávat sezónu na farmách. To hrozí Tlustému v Torontu, farma Floridy v Rochesteru naopak nebude hrát ani play-off v AHL. Ze stejného důvodu nebude moci Hadamczik využít ani gólmana Ondřeje Pavelce, jenž chytá na farmě Atlanty v celku Chicago Wolves.

Na hraně play-off se zatím pohybuje Philadelphia s útočníkem Václavem Prospalem a obráncem Jaroslavem Modrým, Nashville s bekem Markem Židlickým a forvardy Martinem Eratem a Janem Hlaváčem, s Radkem Bonkem Hadamczik nepočítá. O vyřazovací část bojuje také Buffalo s Alešem Kotalíkem, Boston s mladými útočníky Davidem Krejčím a Vladimírem Sobotkou a Washington s dalším ofenzivním hráčem Tomášem Fleischmannem. Mezi tyto kluby patří i Vancouver, ale obránce Lukáš Krajíček je po operaci ramena.

Deset až patnáct hráčů později na MS

Čekat ale Hadamczik může i na hráče vyřazené v prvním kole Stanleyova poháru. "Pak uvidíme, jak to bude vypadat s Eliášem, Milanem Michálkem, Plekancem, Petrem Sýkorou v Pittsburghu nebo Rozsívalem," doplnil Hadamczik.

Nyní se ale soustředí na nominace pro nejbližší akce. Příští týden do Švýcarska nemůže ještě s hokejisty ze zámoří počítat, ale před turnajem v Liberci už by se měli k týmu přiřadit. Na severu Čech se bude hrát i na menších rozměrech kluziště a s větším obranným pásmem, jak tomu bude na šampionátu.

"Polovina, možná i větší počet, může tvořit v Liberci tým, který nás bude reprezentovat v Kanadě. Mohlo by to být deset až patnáct hráčů. Musíme si dávat rezervu, protože nevím, které hráče uvolní," navázal reprezentační kouč.

Všichni však nepoletí ze zámoří zpět. "Dva tři hráči tam možná zůstanou a přiřadí se až na soustředění v Montrealu. Na konkrétní jména bych počkal, ještě se hraje základní část a je brzy," dodal Hadamczik.

Přehled kandidátů reprezentace:
Brankář: Tomáš Vokoun (Florida),
Obránci: Tomáš Kaberle, Pavel Kubina (oba Toronto), Rostislav Klesla, Jan Hejda (oba Columbus), Filip Kuba (Tampa Bay), Radek Martínek (New York Islanders), Zbyněk Michálek (Phoenix), Ladislav Šmíd (Edmonton),
Útočníci: Radek Dvořák, Rostislav Olesz, Kamil Kreps (Florida), Radim Vrbata, Martin Hanzal (oba Phoenix), David Výborný, Jiří Novotný (oba Columbus), Josef Vašíček (New York Islanders), Jiří Tlustý (Toronto), Aleš Hemský (Edmonton).

Reklama

Související témata: