Hlavní obsah

Osmnáctiletí hokejisté začali MS divize I výhrou 7:1 nad Litvou

TORUŇ

Čeští hokejisté do 18 let vstoupili do mistrovství světa divize IA vítězstvím 7:1 nad Litvou. Svěřenci trenéra Marka Sýkory tak v polské Toruni úspěšně vykročili za návratem do elitní skupiny světového šampionátu. Hattrickem se na dnešní výhře podílel útočník Tomáš Kubalík.

Foto: ČTK/AP

Čeští mladíci při zápase proti domácímu týmu na MS 18 ve Finsku - ilustrační foto.

Článek

Český tým se ujal vedení už ve 4. minutě, kdy otevřel skóre Stoklasa. Litevci sice poté dokázali odpovědět na Doležalův druhý gól při vlastním oslabení a Verenis snížil na 1:2, víckrát se jim ale brankáře Furcha překonat nepodařilo.

Naopak ještě v první polovině duelu zvýšili vedení hlavního favorita turnaje Kubalík s Palátem a Češi bez problémů dokráčeli k očekávanému vítězství. Výhru podpořili ještě dalšími góly Palát a Kubalík, kteří překonali i druhého litevského brankáře. Ve třetí třetině Kieliuse nahradil Kuzmicius.

Problémy dělala nečitelnost soupeře 

Trenér Sýkora přiznal, že jeho svěřencům dělala problém nečitelnost soupeře. "Když hrajete proti silnějším týmům, víte, co vás čeká. V tomhle případě jsme to nevěděli," řekl spolupracovníkovi ČTK Sýkora.

Čeští hráči se podle něj v první třetině trochu trápili a ani v dalších částech nebyl jejich výkon ideální. "Cítil jsem ze strany hráčů mírné podcenění. Mužstvo v tu chvíli vycítilo, že uspět nebude úplně nejjednodušší, ale pořád to nebylo ono," uvedl Sýkora.

Jeho slova potvrdil i autor tří branek Kubalík. "Přizpůsobili jsme se jejich hře. Chtěli jsme hrát něco jiného," řekl plzeňský útočník, který v této sezoně naskočil i do seniorské extraligy.

Dalším soupeřem Sýkorova týmu budou ve čtvrtek od 20:00 hráči domácího Polska. V české sestavě možná bude chybět útočník Doležal, který má problémy s kolenem a už v průběhu dnešního utkání odjel do nemocnice na vyšetření.

Česká republika - Litva 7:1 (2:1, 2:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 4. Stoklasa (Kousal, Jordán), 12. Doležal, 24. Kubalík (Vincour), 28. Palát (Kubalík, Vincour), 43. Palát (Horák, Dóczy), 51. Kubalík (Vincour, Kempný) , 58. Kubalík (Ježek, Vincour) - 15. Verenis (Kamaliauskas).
Sestava ČR: Furch - Rutta, Jordán, Stříteský, Kempný, Dócsy, Gudas - Vincour, Kubalík, Hafenrichter - Stránský, Kovář, Doležal - Stoklasa, Kousal, Ježek - Pacovský, Horák, Palát.

Reklama

Související témata: