Hlavní obsah

O MS usiluje nyní přes padesát hokejistů

PRAHA

Hodně široký hráčský seznam má v bloku trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik čtyři týdny před startem mistrovství světa v kanadském Quebeku. Aktuálně o účast na šampionátu usiluje přes padesát hokejistů. V neděli bude na ledě pražské Hvězdy trénovat 23 reprezentantů, které v příštím týdnu čekají dvě přípravná mezistátní utkání ve Švýcarsku (9. dubna v Zuchwilu a 11. dubna ve Winterthuru, vždy v 19:45).

Článek

Až po nich se k národnímu mužstvu připojí pozvaní aktéři finálových sérií evropských lig (bude jich zřejmě přes deset) a také už dorazí i zámořské posily, jimž 6. dubna skončí sezóna. Také tady může jít o dvouciferný počet hráčů.

Kouč to sice nahlas neřekne, ale vše nasvědčuje tomu, že převahu v konečné sestavě budou mít právě hráči z NHL. „Do úvahy přichází ze zámoří hodně jmen, ale jsem poučen z minulosti, že dokud nebudou hráči v kabině, je lepší být zdrženlivý,“ tvrdí Hadamczik s tím, že klíčové pro příjezd hráčů z Ameriky budou povinné výstupní lékařské prohlídky. „Nemá zatím proto cenu mluvit moc konkrétně. Teď budeme s manažerem Kusým hodně telefonovat a příští sobotu bychom rádi veřejně řekli, kdo ze zámoří bude k dispozici.“

Jedničkou by měl být Vokoun

Do branky na post gólmanské jedničky trenér rozhodně počítá s Vokounem z Floridy a obranu by mohl mít dokonce výhradně z NHL. Pro útok se takřka jistou posilou ze zámoří zdá být Vrbata, mladíky jako Hanzala či Krepse si kouč zřejmě otestuje v Liberci, ale nedávné zdravotní potíže mohou ovlivnit účast hvězd Výborného, Olesze či Hemského. „Musím počítat i s tím, že jim klubový lékař mistrovství zakáže. Chvíli si myslíte, že už ideální sestavu máte, a najednou někdo vypadne a zase si to píšete znovu,“ říká Hadamczik.

Základ mužstva chce mít pohromadě už v Liberci, kde od 17. dubna reprezentanti sehrají poslední díl Euro Hockey Tour. „Tam se může objevit klidně patnáct hráčů, kteří se pak vydají na šampionát. Všichni ale ze zámoří nepřiletí, tři čtyři tam možná zůstanou a připojí se až na soustředění v Montrealu,“ míní kouč. Květnový termín šampionát mu umožňuje čekat i na hráče vyřazené v I. kole Stanleyova poháru. „Pak uvidíme, jak to bude vypadat s Eliášem, Eratem, Židlickým, Milanem Michálkem, Plekancem či Rozsívalem,“ doplňuje Hadamczik.

V konečné nominaci slibuje prostor i pro hráče z Evropy, i když třeba ohledně Markova uzdravení je dost skeptický: „Šance, že jeho koleno bude v pořádku, je malá a doktoři mu spíš než hokej doporučují doléčení.“ Zranění už vzala možnost usilovat o účast na MS i Kutlákovi, Nedorostovi či Kůrkovi. „Prosadit se do konečné nominace mohou hráči, kteří obstojí v kontaktním hokeji na užším kluzišti,“ připomíná kouč menší rozměry hrací plochy v Quebeku.

Sestava mužstva
Pinc, Kopřiva – Čáslava, Krstev, Sičák, Černošek, Hrabal, Zíb, Benák, Kundrátek – Rolinek, L. Čermák, Netík, Rosa, J. Straka, Kohn, Jánský, Cetkovský, Veselý, Kubiš, Vak, I. Rachůnek, Kotrla.
Ve hře o šampionát
Z evropských lig: Hnilička, Mensator, Svoboda – Melichar, Blaťák, Žižka – Irgl, Klepiš, Kumstát, Skuhravý, Košťál, Bednář, Kratěna.
Z NHL po základní části: Vokoun – T. Kaberle, Kubina, Kuba, Martínek, Hejda, Z. Michálek, Šmíd – Vrbata, Hanzal, Výborný, Olesz, Hemský, Vašíček, Kotalík, Kreps, Fleischmann.

Reklama