Hlavní obsah

Hemský hokejovou reprezentaci na MS neposílí

PRAHA

Opora Edmontonu Aleš Hemský definitivně neposílí hokejovou reprezentaci na mistrovství světa v Kanadě. Čtyřiadvacetiletý mistr světa z Vídně z roku 2005 má problémy s kolenem, hrál v sezóně i se zraněným zápěstím a v kanadském klubu neprošel výstupní lékařskou prohlídkou.

Článek

Účast na šampionátu naopak kouči Aloisi Hadamczikovi přislíbil zkušený bek František Kaberle z Caroliny, která v sobotu přišla o naději na play-off. Pětinásobný mistr světa by se tak měl potkat v jednom týmu s bratrem Tomášem Kaberlem z Toronta.

V Hemském ztrácí národní tým ofenzivní sílu. Pardubický odchovanec nasbíral v 74 zápasech tohoto ročníku NHL 71 bodů za 20 branek a 51 asistencí a je druhým neproduktivnějším Čechem za Václavem Prospalem z Philadelphie. "Aleš Hemský poslal (generálnímu manažerovi) Zbyňkovi Kusému esmesku, že neprošel ani lékařskou prohlídkou," uvedl Hadamczik.

Start Vokouna na MS zatím nejistý

Trenér s napětím čeká, jak dopadne předpokládaná brankářská jednička Tomáš Vokoun z Floridy. Z pátečního utkání na ledě Caroliny totiž odstoupil pro problémy se zády. "Měl bych s Tomášem mluvit dneska nebo zítra. Má se podrobit nějakému podrobnějšímu vyšetření. Určitě je to nejistota," řekl Hadamczik k problematickému brankářskému postu.

Pokud hráčům nezabrání kluby NHL ve startu po lékařských prohlídkách, mají kouč či generální manažer Kusý slíbenou účast od bratrů Kaberleových, Filipa Kuby z Tampy Bay, Jana Hejdy z Columbusu, Radka Martínka z New York Islanders a Ladislava Šmída z Edmontonu.

Z útočníků mají dorazit Aleš Kotalík z Buffala a Radim Vrbata s Martinem Hanzalem z Phoenixu, s dalšími hráči bude vedení týmu jednat. "Budeme mluvit s Pavlem Kubinou, Rostislavem Kleslou, Josefem Vašíčkem, Davidem Výborným, Jiřím Novotným a Robertem Langem," řekl Hadamczik.

Sedmatřicetiletý Lang se naposledy představil v reprezentaci jako kapitán na olympijských hrách v Turíně v roce 2006, kde Češi získali bronz. "S Robertem jsem mluvil a budu mu volat. Říkal, že pokud bude zdravotně v pořádku, tak by reprezentoval. Asi před deseti dny, kdy jsme si spolu volali, ho trápila záda."

Nejistá je i účast Olesze a Zbyňka Michálka

Nejistá situace je u útočníka Rostislava Olesze z Floridy a obránce Zbyňka Michálka z Phoenixu. "Rosťa Olesz měl problémy s rukou. Zbyněk Michálek má potíže se zápěstím, rentgen ale nic neprokázal, půjde ještě na magnetickou rezonanci," uvedl trenér. K dispozici asi nebude útočník Jiří Tlustý, který musí v Torontu na farmu do nižší AHL. "Jedná se také o Krepsovi, aby nemusel na farmu. Svaz posílá žádost o jejich uvolnění," doplnil Hadamczik. Z farmy Atlanty z celku Chicago Wolves by chtěl získat brankáře Ondřeje Pavelce.

Zranění už dříve vyřadila hvězdu Chicaga Martina Havláta a beka Lukáše Krajíčka z Vancouveru, k nim se přiřadil útočník Radek Dvořák z Floridy, který musí na operaci s ramenem. Hadamczik může čekat i na hráče, jejichž kluby vypadnou v prvním kole play-off.

Kandidáti reprezentace, jejichž týmy nepostoupily do play-off NHL:
Brankář: Tomáš Vokoun (Florida)
Obránci: Tomáš Kaberle, Pavel Kubina (oba Toronto), Rostislav Klesla, Jan Hejda (oba Columbus), Filip Kuba (Tampa Bay), Radek Martínek (New York Islanders), Zbyněk Michálek (Phoenix), Ladislav Šmíd (Edmonton), František Kaberle (Carolina)
Útočníci: Rostislav Olesz, Kamil Kreps (oba Florida), Radim Vrbata, Martin Hanzal (oba Phoenix), David Výborný, Jiří Novotný (oba Columbus), Josef Vašíček (New York Islanders), Jiří Tlustý (Toronto), Aleš Kotalík (Buffalo).

Reklama

Související témata: