Hlavní obsah

Hokejová osmnáctka se vrací mezi elitu

Česká hokejová reprezentace do osmnácti let deklasovala ve svém čtvrtém utkání na mistrovství světa divize IA v polské Toruni Kazachstán 7:0 a po roce si zajistila návrat do elitní skupiny. Svěřenci trenéra Marka Sýkory v neděli rozhodli přímý souboj o postup ve druhé a zejména třetí třetině, kdy vstřelili pět branek.

Článek

"Sice se ukázalo, že duel proti Kazachstánu nebude procházkou růžovým sadem, ale šli jsme zodpovědně za svým cílem. První třetina nebyla úplně ideální. Nehráli jsme špatně, ale chyběly nám góly. Věděli jsme však, že Kazachům hodně ubývají síly a zlomili jsme je. Ve třetí třetině z hráčů definitivně spadla tíha," řekl kouč Sýkora spolupracovníkovi ČTK.

S vědomím důležitosti utkání hráli čeští hokejisté zodpovědně a mnohem disciplinovaněji než v sobotu proti Ukrajině, kdy nasbírali 43 trestných minut. Prim hrála defenziva, takže v první třetině si vypracovali jen jednu velkou šanci. Gudas s Horákem však kazašského brankáře Grjaznova v 16. minutě nepřekonali.

Na začátku druhé třetiny mohl otevřít skóre Kousal, ale neuspěl. Lépe si vedl ve 25. minutě Palát, kterého ideálně našel nejproduktivnější hráč turnaje Kubalík a Česko vedlo. Plzeňský útočník se ve 31. minutě zapsal mezi střelce sám, když tečoval Jordánovu střelu od modré a připsal si již šestý gól na šampionátu. Následně mohla prakticky rozhodnout o českém úspěchu a postupu třetí formace, Grjaznov však byl připraven.

Stříteský využil přesilovou hru

Ve 42. minutě přece jen třetí český gól přišel, když kapitán Stříteský využil přesilovou hru a definitivně mohl vnést klid na hokejky českých hráčů. Ti svou převahu demonstrovali o čtyři minuty později, kdy se po Kubalíkově přesné přihrávce trefil Vincour dokonce v oslabení. Češi ze zápasu následně udělali exhibici, když přidali další tři góly a přiměli trenéry Kazachstánu vystřídat brankáře.

Kubalík si pochvaloval hlavně fakt, že tým zlepšil disciplínu. "Věděli jsme, že to musíme udělat, což se povedlo. V bezbrankové první třetině nám chybělo v zakončení i trochu štěstí. Na druhou stranu jsme si byli jistí, že góly přijdou. Zápas jsme zlomili třetím gólem, před kterým jsem se bál, aby mi rozhodčí neodpískal postavení v brankovišti," řekl Kubalík.

České hráče čeká na MS ještě úterní utkání proti Slovinsku, které na jejich postupu už nemůže nic změnit.

Česká republika - Kazachstán 7:0 (0:0, 2:0, 5:0)
Branky a nahrávky: 25. Palát (Kubalík, Vincour), 31. Kubalík (Jordán, Gudas), 42. Stříteský (Kovář), 46. Vincour (Kubalík), 53. Okál (Kousal), 54. Ježek (Kovář, Stránský), 57. Palát (Vincour).
Sestava ČR: Furch - Rutta, Jordán, Stříteský, Kempný, Dóczy, Gudas, Rohan - Vincour, Kubalík, Palát - Stránský, Kovář, Ježek - Pacovský, Horák, Hafenrichter - Stoklasa, Kousal, Okál.
Další výsledky:
Litva - Slovinsko 6:5, Ukrajina - Polsko 1:0.
Tabulka:
1.Česko4400028:312
2.Kazachstán4300118:99
3.Ukrajina420026:86
4.Slovinsko4100313:163
5.Polsko410033:173
6.Litva410039:243

Reklama