Hlavní obsah

Na mistrovství světa nebudou ani F. Kaberle a Olesz

Česká hokejová reprezentace se na nadcházejícím šampionátu v Kanadě musí obejít bez obránců Pavla Kubiny z Toronta, Františka Kaberleho z Caroliny i útočníka Rostislava Olesze z Floridy. Kubina z Toronta potvrdil, že mistrovství světa kvůli zánětu průdušek vynechá. František Kaberle musí na operaci s ramenem a Olesze nadále trápí zraněná ruka.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

František Kaberle se Stanley Cupem

Článek

Kubina, trojnásobný světový šampión, se v závěru sezóny potýká s virovým onemocněním a lékaři mu doporučili, aby kvůli účasti na mistrovství neriskoval případné komplikace. Bývalý vítkovický obránce měl zdravotní problémy už v listopadu, kdy laboroval se zraněným kolenem a vynechal deset zápasů. Toronto nakonec nepostoupilo do play-off, ale Kubina v mužstvu zažil povedenější sezonu než před rokem. Do statistik si připsal 40 bodů za 11 gólů a 29 asistencí.

V zadních řadách bude chybět i pětinásobný mistr světa a vítěz Stanleyova poháru z roku 2006 František Kaberle. "Neprošel lékařskou výstupní prohlídkou, musí podstoupit operaci ramena. Všechny nás to mrzí, ale bohužel se nedá nic dělat," řekl serveru hokej.cz František Kaberle starší.

Olesz má stále problémy s operovanou rukou, kvůli které už dvakrát v sezóně absentoval. "Po prosincové operaci jsem se vrátil do hry, ale problémy nepřestaly. Nelepší se to a spíš je to ještě horší. Brní mě prst, schází mi v něm citlivost. Taky vazy v zápěstí jsou poškozené. Musím tady zůstat," řekl pro deník Sport Olesz, jenž také od klubu nedostal svolení k účasti na mistrovství světa.

Olesze čeká na Floridě rehabilitační program, který bude trvat měsíc. "Počítal jsem s mistrovstvím, bohužel je to jinak. Kvůli zdraví už jsem vynechal Rigu, teď se musím znovu léčit. Moc mě to mrzí," doplnil Olesz. Již dříve vypadli kvůli zdravotním potížím útočníci Martin Havlát z Chicaga, Aleš Hemský z Edmontonu a obránce Lukáš Krajíček z Vancouveru.

Vokouna trápí záda

Velký otazník také visí nad účastí Oleszova klubového spoluhráče, brankáře Tomáše Vokouna, jenž odstoupil z předposledního zápasu Panthers v sezóně s problémy se zády a podstupuje důkladná vyšetření. Podle některých zpráv by se mohlo jednat o tříselnou kýlu. "Tomáš lítá po doktorech a nikdo tady zatím neví, jak to s ním vypadá," řekl Sportu Olesz.

Kapitána z olympiády v Turíně Roberta Langa z Chicaga by zase mohly vyřadit potíže se zády. Obránce Zbyněk Michálek z Phoenixu měl problémy se zápěstím. V případě, že budou v pořádku, mělo vedení národního týmu příslib účasti v Kanadě od Tomáše Kaberleho z Toronta, Filipa Kuby z Tampy Bay, Jana Hejdy z Columbusu, Radka Martínka z New York Islanders a Ladislava Šmída z Edmontonu a útočníků Aleše Kotalíka z Buffala a Radima Vrbaty s Martinem Hanzalem z Phoenixu.

Záleží však především na výstupních prohlídkách v klubech, protože František Kaberle také na nabídku kývl, ale nakonec v Quebeku hrát nemůže. Stavitelé národního týmu podle Hadamczikova nedělního vyjádření také dále sondovali situaci u Davida Výborného, Rostislava Klesly a Jiřího Novotného z Columbusu, Kamila Krepse z Floridy, Josefa Vašíčka z New York Islanders a Jiřího Tlustého z Toronta.

"Nebudeme nic komentovat. Vyjádříme se k tomu až v sobotu na tiskové konferenci," odkázal generální manažer týmu Zbyněk Kusý na nominaci na turnaj o pohár České pojišťovny v Liberci.

Reklama